Драган Мектић за Глас Српске: Неки људи из СДС-а су били неискрени

Дарко Момић
Драган Мектић за Глас Српске: Неки људи из СДС-а су били неискрени

Бањалука - Ако је неко унутар СДС-а имао пројекцију постизборне сарадње са СНСД-ом, зашто то није рекао прије избора, а не да сада када је Додик најавио такву некакву могућност, каже у првом постизборном интервјуу министар безбједности БиХ и члан Главног одбора СДС-а Драган Мектић.

- Мене лично ће врло тешко, да не кажем никако, убиједити у то да треба са сарађујемо са СНСД-ом и Милорадом Додиком, јер смо ми имали сасвим другачије виђење Републике Српске и другачији политички програм који се апсолутно не поклапа са његовим. Уосталом, зашто не бисмо били опозиција - каже Мектић.

ГЛАС: Лако је то вама говорити када сте изабрани за посланика са високим примањима?

МЕКТИЋ: Наравно да јесте лакше, али и они који заговарају сарадњу су изабрани или се већ налазе на високим позицијама.

ГЛАС: Како оцјењујете те позиве на сарадњу које су упутили високи функционери СДС-а?

МЕКТИЋ: Мој лични став је да су то неодговорне изјаве појединаца и да непотребно излазе у јавност и износе такве ставове мимо органа странке. Ако су њихови ставови такви, треба да их изнесу на органима странке, а не да излазе у јавност.

ГЛАС: Да ли је Обрен Петровић забио нож у леђа Вукоти Говедарици?

МЕКТИЋ: Очигледно да није било искрености код неких кључних људи у СДС-у. Изјавама које сада дају очигледно желе некога да ставе пред свршен чин и да ставове странке прилагоде ономе што је њихов лични интерес. Странка не може да буде интересна организација неколицине појединаца. Вукота Говедарица је добио 280.000 гласова и ми не можемо сада издати те људе и свега седам дана послије избора доносити сасвим супротне закључке у односу на оно за што су ти људи гласали.

ГЛАС: За данас је заказана сједница Предсједништва СДС-а. Шта очекујете?

МЕКТИЋ: Очекујем озбиљну расправу, а прије свега да се разјасни који су мотиви појединаца да износе ставове мимо органа странке. Да видимо да ли су у питању њихови лични интереси.

ГЛАС: Није Вас уопште било у јавности послије избора. Гдје сте били и шта ћете радити у наредном периоду?

МЕКТИЋ: Одморио сам се пар дана од свега, а за убудуће ћемо видјети. Питање је када ће и хоће ли се уопште конституисати власт на нивоу БиХ. Постоји могућност да овакво стање остане дужи период. У том случају ћу обављати и дужност министра и бити посланик.

ГЛАС: Како то?

МЕКТИЋ: Постоји тумачење ЦИК-а БиХ по којем је то могуће у овом прелазном периоду. И мој замјеник Мијо Крешић је изабран за посланика у федералном парламенту и ако поднесемо оставке, ко ће руководити министарством?! Исто је и са Мирком Шаровићем, Игором Црнатком, Денисом Звиздићем, Адилом Османовићем…

ГЛАС: Кад ће се конституисати власт на нивоу БиХ?

МЕКТИЋ: Бога питај! Ево из ХДЗ-а БиХ су најавили да ће блокирати формирање власти док не буде измијењен Изборни закон, а нема шансе да ће се они у ФБиХ договорити око измјена.

ГЛАС: Како оцјењујете изборне резултате?

МЕКТИЋ: Као бруталну крађу, пљачку и превару на све могуће начине. Не видим коме и зашто је проблем да се поново изброје гласови. Постоје индиције да постоји велики број фалсификованих гласачких листића.

ГЛАС: Зар то није потврда да опозиција није обезбиједила адекватне чланове бирачких одбора и своје посматраче?

МЕКТИЋ: Ми немамо материјалне ресурсе и капацитет као власт која је упрегла све институције у своју корист. Могуће је и да су потплатили наше чланове бирачких одбора и посматраче, а постоји основана сумња да је један број гласачких листића у петак подијељен бирачима.

Нико више не спомиње мигранте

ГЛАС: Шта је са мигрантском кризом?!

МЕКТИЋ: Ништа посебно. Ја сам све вријеме говорио да се мигрантска криза злоупотребљава у политичке сврхе, а најбоља потврда за то је што десет дана послије избора нико није споменуо мигрантску кризу. Уосталом, не видим зашто не бисмо били опозиција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана