Докази против Дудаковића непобитни

Дарко Момић
Докази против Дудаковића непобитни

Сарајево - Читањем оптужнице и изношењем уводних ријечи Тужилаштва БиХ данас би требало да почне суђење бившем команданту Петог корпуса Армије РБиХ генералу Атифу Дудаковићу и још 16 припадника и официра овог корпуса оптуженим за злочине над Србима на подручју Крајине 1995. године.

Према оптужници, Тужилаштво БиХ терети Дудаковића и његове подређене за злочине против човјечности који обухватају убиства више од 300 Срба на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост, затим прогон и злостављање цивила и ратних заробљеника, као и уништавање 38 православних храмова, цркава и вјерских објеката.

Осим команданта Петог корпуса и команданта војне операције “Сана 95” Атифа Дудаковића, оптужени су и командант 517. бригаде тог корпуса Ибрахим Надаревић и помоћник начелника штаба 517. бригаде Саид Мујић, те официри и војници 501., 506. и 510. бригаде и припадници батаљона Војне полиције Петог корпуса Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљедић, звани Шиљо, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Але Хоџић, звани Пумпарица, Един Домазет, Ејуб Кожењић, звани Ејко, и Шеширџија.

Тужилаштво БиХ најавило је да ће на суђењу изнијети 1.105 материјалних доказа и извести шест судских вјештака, као и да ће бити саслушано 447 свједока, од којих је 16 под мјерама заштите. Дио оптужнице односи се на ратне злочине почињене над припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна  на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Према тврдњама извора “Гласа Српске”, одлично упућеног у истрагу против Дудаковића који је инсистирао на анонимности, Тужилаштво БиХ посједује непобитне доказе о ратном злочину и убиству заробљених припадника Војске РС, као и цивила, који су почињени половином септембра 1995. године код мотела у непосредној близини раскрснице путева Дрвар - Кључ - Босански Петровац.

- У раним јутарњим часовима 15. септембра 1995. године, припадници Петог корпуса су на ту локацију почели да доводе заробљене српске војнике и цивиле. Пошто су иза мотела већ биле ручно и употребом механизације припремљене најмање три масовне гробнице, јасно је да је постојала јасна намјера да они буду побијени, односно да буде почињен ратни злочин. Заробљеници су довођени по групама и ликвидирани, при чему је за поједине ликвидације Атиф Дудаковић издавао директна наређења, а сва убиства тог дана на тој локацији почињена су уз његово одобрење - наводи наш извор.

Према његовим ријечима, у пријеподневним часовима пред Дудаковића је доведена група од девет заробљених војника ВРС који су предајом били онеспособљени за борбу.

- Дудаковић се кратко обратио заробљеницима, а потом је свом личном пратиоцу Ибрахиму Шиљедићу, званом Шиљо, наредио да их побије. Том Шиљи су се самоиницијативно придружили Реџеп Злојић и Самир Солаковић, који су по заробљеницима отворили ватру и побили их, након чега су њихова тијела пребачена у већ припремљене масовне гробнице - каже наш саговорник, додајући да би бројна таква свједочења морала да се нађу у оптужници против Дудаковића и његових подређених.

Додик и чавић

Половином августа 2006. године тадашњи предсједник Републике Српске Драган Чавић и премијер Милорад Додик су Тужилаштву БиХ поднијели кривичну пријаву против Атифа Дудаковића након што су у јавности емитовани видео-снимци на којима Дудаковић наређује паљење српских кућа и убијање српских војника и цивила. Упркос томе, Суд БиХ је оптужницу против Дудаковића потврдио тек 24. октобра прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана