Договорен заједнички наступ СНСД-а и ХДЗ-а у формирању власти

Срна
Договорен заједнички наступ СНСД-а и ХДЗ-а у формирању власти

Источно Сарајево - Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да је на данашњем састанку у Источном Сарајеву са делегацијом ХДЗ-а БиХ договорен заједнички наступ у формирању свих нивоа власти у БиХ.

“Договор је да буду успостављене заједничке политике које не представљају проблем на нивоу БиХ, прије свега да обезбиједимо да политике које ћемо водити иду ка томе да БиХ што прије добије статус кандидата за чланство у ЕУ и да ојачамо суверенитет БиХ, отказивањем присуства високог представника и страних судија Уставног суда БиХ”, рекао је Додик на конференцији за новинаре.


Он је навео да ће се заједно на свим нивоима залагати за израду новог Изборног закона БиХ, који би требало да отклони недоумице и злоупотребе које су биле у прошлости.

“Координисаћемо наше активности на креирању свих политика, па и оних за утврђивање параметара за економске политике, колико БиХ има надлежности и колико може БиХ да их спроводи, али исто тако на нивоу ентитета и кантона”, истакао је Додик.

Он је изразио жељу да будућа сарадња омогући напредак на свим нивоима, па и БиХ, која ће функционисати у складу са Уставом и чињеницом да је састављена од два ентитета и три конститутивна народа.

Додик је напоменуо да ће се сарадња СНСД-а и ХДЗ-а продужити и у наредно вријеме.

Човић је изразио жељу за наставак и јачање сарадње и поновио да је неодржива и нелегитимна ситуација у којој један народ бира представнике другог.

“Питање Изборног закона је кључно у БиХ”, истакао је Човић.

Он је рекао да ХДЗ са СНСД-ом гради политике у вези са кључним питањима и да је ова странка задовољна изборним резултатом.

Човић је поручио да се десетогодишња успјешна сарадња двије странке наставља.

Делегацију СНСД-а, осим Додика који је изабран за српског члана Предсједништва БиХ, чинили су и потпредсједници СНСД-а Жељка Цвијановић и Радован Вишковић.

У делегацији ХДЗ-а БиХ били су и потпредсједник странке Борјана Кришто, те високи страначки функционери Вјекослав Беванда и Маринко Чавара.

Додик: Чекамо репрезентативног представника Бошњака

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је у Источном Сарајеву да данашњи састанак делегација СНСД-а и ХДЗ-а БиХ и њихово будуће заједничко дјеловање на плану конституисања власти и спровођења изборних резултата у БиХ није усмјерен против било кога, него заједнички циљ свима треба да буде - стабилна БиХ која је заснована на дејтонском Уставу.
"Ништа не радимо против некога трећег, него тог трећег позивамо да нам се придружи у овим сложеним политичким временима у БиХ. Чекамо репрезентативне представнике бошњачког народа, без обзира о коме се буде радило", рекао је Додик на конференцији за новинаре, након састанка са лидером ХДЗ-а Драганом Човићем и сарадницима.

Он истиче да у БиХ нема напретка без равноправног представљања народа, као и да није коректна било каква мајоризација било ког конститутивног народа.

Према његовим ријечима, у Републици Српској је већ дуже вријеме обезбијеђена пуна заступљеност представника друга два конститутивна народа у власти.

Додик, који је новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ, сматра да бошњачки политичари морају одустати од "сакривања иза странаца", као и да сносе највећу одговорност да обезбиједе једнаке услове и за српски и за хрватски народ у БиХ.

"То је неуспјешна политика, страни амбасадори могу представљати своје земље, али се не могу мијешати у унутрашње ствари БиХ, посебно Републике Српске", истакао је Додик.

Боља БиХ, наглашава он, мора да буде заснована на Уставу, пуној конститутивности народа, и од тога нема одустајања.

"Не пријетим, него кажем на којим принципима желим да градим бољу БиХ. Срби ће водити своју, а не туђу политику", поручује Додик.

Он је поновио да није задовољан избором Шефика Џаферовића за бошњачког члана Предсједништва БиХ, али је то избор бошњачког народа, те да ће се трудити да српске политике на свим нивоима власти буду аутентичне и доминантне.

Према његовим ријечима, српска политичка елита не жели да утиче на политичке односе у Федерацији БиХ и међу странкама са бошњачким предзнаком, при чему је поновио да увијек треба имати на уму да је БиХ држава три конститутивна народа и два равноправна ентитета.

"Неће више бити подаништва српских представника према политици Бакира Изетбеговића, као што је то био случај у посљедњем мандату. Нема више политике додворавања, као што су то до сада чинили српски представници у заједничким институцијама", рекао је Додик.

Он је изразио жаљење што БиХ никада није функционисала на изворним дејтонским начелима, а што је довело до много политичких деформација и огромног броја примјера невиђеног правног насиља високих представника међународне заједнице у БиХ, мимо воље домаћих институција.

Додик је нагласио да је у неопходан базични консензус. "Срби ће бити у БиХ само ако су конститутивни, а мислим да тако размишљају и Хрвати", подвукао је он.

Српски члан Предсједништва БиХ поздравио је политику немијешања у унутрашње ствари других држава које прокламује амерички предсједник Доналд Трамп.

Према његовим ријечима, Трампова политика је политика немијешања у унутрашње ствари и то је позитивно, за разлику од понашања досадашњег амбасадора у БиХ /Морин Кормак/.

Лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је да је СДА, с обзиром на изборни резултат, логични партнер за формирање власти у БиХ и Федерацији БиХ, мада те власти, како је навео, нема без СНСД-а и ХДЗ-а.

Он је најавио ускоро састанак и са представницима бошњачих политичких партија, да би се дошло до ефикасне парламентарне већине.

Говорећи о измјенама Изборног закона БиХ, Човић је поновио да је тај процес неопходан, али да мора бити вођен у оквирима Устава БиХ, конститутивности народа и одлука Уставног суда, те на начин који неће довести до унитарне и централизоване БиХ, поготово не до ситуације да један народ другом народу бира представнике у власти.

Он је потврдио да СНСД и ХДЗ настављају сарадњу и да желе да проводе Реформску агенда с циљем стицања кандидатског статуса за чланство БиХ у ЕУ.

Лидер ХДЗ-а рекао је да је задовољан резултатима своје странке на општим изборима у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана