Додик увјерен да ће Хрватска одустати да одлаже нуклеарни отпад на граници са БиХ

Срна
Додик увјерен да ће Хрватска одустати да одлаже нуклеарни отпад на граници са БиХ

Источно Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изразио је увјерење да ће Република Хрватска одустати од намјере да нуклеарни отпад одлаже на граници са БиХ, јер би то, како је истакао, могло додатно затровати не само односе у региону којем је пријеко потребна стабилност, већ и голи живот житеља тог дијела БиХ.

"Информације којима ја располажем говоре да би реализација једног таквог плана, који је сачинила Хрватска, утицала не само на садашње житеље тог дијела Републике Српске и ФБиХ, већ и на оне који још нису рођени и ми као одговорни људи треба да учинимо све да такав сценарио спријечимо", изјавио је Додик на чију иницијативу је Предсједништво БиХ данас донијело одлуку да затражи од Хрватске да изузме локацију Трговска гора у општини Двор, у непосредној близини границе са БиХ, као мјесто предвиђено за одлагање и складиштење радиоактивног и нуклеарног отпада.

Додик је у изјави Срни истакао да одлуком да нуклеарни отпад одлаже на самој граници са другом земљом, Хрватска је прекршила не само конвенције о заштити животне средине, већ и оне о прекограничној сарадњи.

"Хрватска је чланица ЕУ и управо због те чињенице сматрам да ћемо кроз дипломатску активност успјети да објаснимо људима у ЕУ, али и организацијама које се баве заштитом животне средине, да је Национални програм провођења Стратегије збрињавања радиоактивног отпада који је усвојила хрватска влада уперен против живота и здравља више од пола милиона људи у БиХ", закључио је Додик.

Предсједништво БиХ донијело је данас одлуку да затражи од Хрватске да изузме локацију Трговска гора у општини Двор, у непосредној близини границе са БиХ, као мјесто предвиђено за одлагање и складиштење радиоактивног и нуклеарног отпада.

Од Хрватске се тражи да на подручју своје територије обезбиједи другу адекватну локацију за складиштење радиоактивног и нуклеарног отпада која није у близини границе са БиХ, наводи се у закључку који је данас усвојило Предсједништво БиХ.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик упутиће писмо предсједници и премијеру Хрватске Колинди Грабар Китаровић и Андреју Пленковићу којим ће их обавијестити о наведеном захтјеву БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана