Додик сагласан са Палмером о развоју нових односа са САД

Срна
Додик сагласан са Палмером о развоју нових односа са САД

Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик сагласио се данас са замјеником помоћника америчког државног секретара Метјуом Палмером да је за развој нових путева за нове односе САД и БиХ, а Палмер је рекао да подржава Дејтонски споразум, Републику Српску, њене институције и њене симболе када су у складу са законом.

Додик је на одвојеном састанку са Палмером, рекао да поштује САД као моћну земљу и подржава сарадњу, залажући се за отворену комуникацију са америчким званичницима, али да је због учесталих страних интервенција добрим дијелом изгубљена снага за креативност унутар БиХ којој треба дати шансу да само нађе унутрашњи консензус о многим питањима.

Он је навео да ради у складу са својим обавезама, а не под притисцима и да није политичар који ће драматично промијенити своју политику, саопштено је из Предсједништва БиХ.


“Предсједавајући Предсједништва БиХ сагласио се са замјеником помоћника америчког државног секретара за развојем нових путева за нове односе САД и БиХ, али је истакао и да, што се њега лично тиче, не моли и не тражи да му се укину санкције које су увеле САД”, наводи се у саопштењу.

На констатацију Палмера да МАП није коначан НАТО статус, Додик је рекао да се залаже за смањење војног потенцијала БиХ и да је заговорник демилитаризације БиХ, а против НАТО пута БиХ из добро познатих разлога.

Он је навео да је сада кључно питање у БиХ формирање власти и да су, према његовом мишљењу, створени услови за то.

 


Палмер је пренио Додику да подржава Дејтонски споразум, Републику Српску, њене институције и њене симболе када су у складу са законом.

Он је додао да се радује скорошњој посјети Бањалуци, нагласивши да оно што Америка жели није толико различито од оног што желе у цијелој БиХ.

Састанку је присуствовала и одлазећи амбасадор САД у БиХ Морин Кормак.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана