Додик са Милером 6. јуна, “Турски ток” близу Српске

Ведрана Кулага
Додик са Милером 6. јуна, “Турски ток” близу Српске

Москва - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик разговараће 6. јуна у Санкт Петербургу са руководством руске гасне компаније “Гаспром” о прикључењу Републике Српске на гасовод “Турски ток”, а од тога ће зависити и будући конкретни кораци на том пољу.

Потврдио је то јуче “Гласу Српске” шеф Представништва Републике Српске у Русији Душко Перовић и додао да ће разговори бити обављени у оквиру Економског форума у Санкт Петербургу, којем Додик присуствује већ неколико година.

Додик је у недјељу саопштио да очекује разговоре са руским партнерима о градњи крака гасовода у РС који ће бити дио “Турског тока”, уз нагласак да би градња могла почети овог љета.

Ријеч је о великом енергетском пројекту чија је градња званично почела у Србији прошле седмице, а према писању београдских медија, око милијарду кубика гаса требало би да буде транспортовано у Српску.

Перовић истиче да Република Српска годинама жели гасификацију, због чега и разговори са партнерима из Русије трају дуже вријеме, а сада су и интензивирани.

- Додик и Алексеј Милер, један од првих људи руског “Гаспрома”, састаће се 6. јуна и причати о свему. Дуже вријеме радимо са партнерима из Русије на дневном нивоу, али о детаљима пројекта је још рано да говоримо, па и о томе гдје ће крак ући у Српску. Мора се видјети која је оптималнија и јефтинија варијанта, колико ће ко узимати гаса, да ли ће бити ова или она траса. Није то једноставан посао. Ускоро би требало да почне израда бизнис плана који треба да одговори на та и слична питања о овом важном гасном пројекту. Наши планови нису нереални - рекао је Перовић.    

За Српску, подвукао је, могуће прикључење на гасовод има велики значај, прије свега са аспекта енергетске безбједности јер се ради о енергенту који је јефтинији и који мање загађује. Подсјетио је и да је комплетан план гасификације у РС направљен када је био актуелан пројекат “Јужни ток”.

Прича о гасификацији Републике Српске траје неколико година. Основано је и предузеће “Гас-Рес” које је, између осталог, крајем 2017. године потписало споразум и писмо намјере са руским “Гаспромом” о формирању заједничког предузећа.

О прикључењу на “Турски ток” било је ријечи и почетком ове године када је Милорад Додик разговарао са предсједником Русије Владимиром Путином у Београду током његове званичне посјете Србији.

Додик је изразио задовољство због развоја заједничких пројеката Русије и Српске и нагласио тада да РС припрема пројектну документацију јер жели бити дио тог енергетског пројекта.

Реплика

Да један крак гасовода иде према Републици Српској било је предвиђено и пројектом “Јужни ток”, а нови “Турски ток” је, према ријечима стручњака, у ствари реплика тог пројекта. “Јужни ток”, чији је крак из Србије требало да води према РС, обустављен је након што је ЕУ извршила притисак на своје чланице кроз које је гасовод требало да пролази, а Русија се потом окренула партнерству са Турском и уговорила изградњу “Турског тока”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана