Додик одбацио Салкићев захтјев за промјену имена Републике Српске

ATV
Додик одбацио Салкићев захтјев за промјену имена Републике Српске

Потпредсједник Републике Српске из реда бошњачког народа, Рамиз Салкић, жели да мијења њено име. Оно што је рекао на трибини у Градишци, поновио је и пред камером АТВ-а. Бошњаци и Хрвати се не виде у имену Републике Српске, и то мора да се мијења - поручио је Салкић.

“Бошњаци и Хрвати су конститутивни у овом ентитету. А у исто вријеме, не могу се препознати у имену. Ако неко жели нормално стање овдје, мора прихватити чињеницу да у овом ентитету мора бити назив у коме се могу препознати сви грађани. То је потпуно нормално и потпуно легитимно,” рекао је Салкић.

За бх. парламентарца из Сребренице, Садика Ахметовића, Салкићеве изјаве су само јефтин популизам. Ахметовић сматра да се његов бивши страначки колега из СДА бави питањима за која не постоји тренутно рјешење - а на отворена питања уопште не реагује.

“Ја ћу вама то, ако ви мени ово је једина политика коју Салкић презентује Бошњацима. Ово мало што је до сада урадио своди се на инат, просипање националистичке реторике, без иједног конкретног рјешења за оне које представља и чије је гласове добио. То је политика која не води нигдје, која нема резултата,” каже Ахметовић. 

Ни представници Републике Српске нису остали дужни Салкићу. Милорад Додик, предсједник Српске, убијеђен је да Високи представник ни овај пут неће примјетити очигледне покушаје оспоравања Дејтонског споразума. Потпредсједнику Српске је поручио да “не провоцира и не иритира”. 

“У Републици Српској, нити се њега пита, нити он може да чак и покрене иницијативу такве врсте. Према томе, то је једна ноторна глупост, једног ситног, малог, локалног политичара,” каже Додик.

Премијерка оцјењује да овакве дневнополитичке изјаве само изазивају хаос у Босни и Херцеговини, и тјерају људе једне од других. То раде они који се заклињу у БиХ, али никада не желе да покажу толеранцију према другима - истиче Жељка Цвијановић.

“Нема мјеста ни за какву промјену, Република Српска се зове врло јасно. Остаће да буде Република Српска. Она је отворено друштво за све оне који желе у њој да живе, који постују законе и Устав РС и БиХ, према томе - нико није угрожен, рекла је Цвијановићева.

Иницијатива слична Салкићевој је посљедни пут покренута прије скоро 15 година, када је тадашњи лидер СДА, Сулејман Тихић, поднио апелацију Уставном суду БиХ са циљем да оспори име Републике Српске. Апелацију је, убрзо, сам повукао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана