Додик: За два мјесеца пишемо нови, истинити извјештај о Сребреници

Срна
Додик: За два мјесеца пишемо нови, истинити извјештај о Сребреници

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да се за два мјесеца пише нови, истинити извјештај о злочинима у Сребреници.

“Влада Републике Српске би већ на првој наредној седници требало да одреди рок од 60 дана за формирање међународне комисије за писање новог извјештаја о Сребреници, а одмах ће се тражити и начин да обезбиједе средства за финансирање најпознатијих свјетских експерта, који би учествовали у писању истинитог извјештаја о злочинима у Сребреници”, рекао је Додик за Тањуг.

Подсјетивши да је Народна скупштина Републике Српске одбацила извјештај Комисије о догађајима у и око Сребренице од 10. до 19. јула 1995. године, предсједник Републике је појаснио да је повод за то “покушај 'хладног' прогона још 21.000 Срба”, колико их се нашло нимало објективно, на списку који је Удружење “Мајке Сребренице” доставило њемачком државном тужиоцу.

“Бол тих жена свакако треба поштовати”, рекао је Додик, констатујући да се бол “бијелих марама” одавно фаворизује у БиХ, док бол “црних, српских марама” нико не уважава.

Он је навео да је тај период пун страдања Срба на том простору, али да нема ниједног у том извјештају зато што међународни фактор, предвођен /бившим високим представником/ Педијем Ешдауном, то није дозволио.

Кад је ријеч о извјештају из 1995. године, Додик напомиње да је и раније било примједби на тај документ, тако да је списак Удружења “Мајке Сребренице” са 21.000 Срба, који се оптужују за злочин у Сребреници, само повод за повлачење извјештаја, али не и разлог.

Разлог је, нагласио је предсједник Српске, неистинитост извјештаја који је усвојен прије 14 година.

“Сматрао сам својом обавезом да то учиним, јер је ријеч о још једном нападу на Републику Српску и 21 хиљаду људи. Значи, не штитимо никог ко је чинио злочине, али не можемо дозволити да се 21 хиљада људи сада провлачи кроз процес и да онда доказују своју невиност”, појаснио је предсједник Српске.

Он истиче да је тај извјештај сада ништаван, да су и власт и опозиција гласали за то да је он неприхватљив и да је пун неистина.

На коментаре оних који повлачење извјештаја доводе у везу са прикупљањем политичких поена пред изборе у БиХ, Додик каже да сама чињеница да га је подржала опозиција не може бити политички трик како га је окарактерисала, како каже, одлазећа амбасадорка САД у Сарајеву.

“Није трик. Повукли смо лажни извјештај, али нисмо рекли да нећемо написати нови у коме ћемо записати свакога Бошњака који је страдао и покушати описати околности у којима је страдао и покушати рећи да је тамо, а истина је да је од 3,5 до четири хиљаде сахрањених на мезару у Поточарима 50 одсто војника и да је то претворено у војно гробље, а не гробље цивилних жртава рата, како то они приказују”, објашњава Додик.



Он додаје да постоје докази да се као страдали води 59 живих људи, те да има и имена оних који су страдали 1991, 92, 93. године...

“Није проблем да кажемо - 'да, они су страдали од Срба, али '92. године, али не 11. јула'. Ми хоћемо само да кажемо истину”, поручио је Додик.

На питање очекује ли нови притисак међународне заједнице на њега, или санкције попут оних САД, Додик је упитао - “какве санкције”.

“Је ли неко мисли да ја лошије живим зато што ми је неко забранио да одем у Америку, је ли има неке штете за Републику Српску? Па, нема. А то што ме не воле, па не волим ни ја њих. Па шта”, рекао је предсједник Републике Српске.

Додик: Стејт департмент и даље некритички поступа по дезинфомацијама амбасаде у Сарајеву

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је реакција Стејт департмента на одлуку Народне скупштине Српске да ван снаге стави извјештај Владе из 2004. који је био нетачан, непотпун и усвојен под притиском, потврђује да у Стејт департменту и даље некритички поступају по дезинфомацијама своје амбасаде у Сарајеву, и крајње је вријеме да се са том праксом прекине.

“Оно чему су посвећене и САД, како се види из саопштења Стејт департмента, посвећена је и Република Српска, и то овом одлуком Народне скупштине и потврђује. И ми тражимо да се истражују и кривично гоне сви који су починили злочине на том простору”, поручио је предсједник Српске.

Он је подсјетио да је извјештај из 2004. нетачан и није свеобухватан, јер су изостављене велике српске жртве и злочини који су почињени над њима.

“Република Српска никада није и неће штитити било кога за кога се утврди да је починио ратни злочин, али исто тако тражимо да се престане са заштитом злочина и злочинаца из реда бошњачког народа за које сви знају да су на подручју Сребренице починили стравичне злочине над Србима”, нагласио је Додик.

Он је рекао да Народна скупштина Републике Српске не покушава да ревидира чињенице, јер чињенице никада нису ни утврђене.

“Ми покушавамо тек сада да утврдимо чињенице о страдању свих на подручју Сребренице, међу којима је велики број Срба. И ми мислимо да је схватање обима трагедије врло важно за наставак помирења, али у том, како се наводи обиму, нико и никада није поменуо велики број жртава српског народа”, појаснио је Додик.

Он је нагласио да је Република Српска снажно посвећена миру на овим просторима и тражи помирење, али без истине, а извјештај из 2004. није истинит, до тог помирења је готово немогуће доћи.

“Захвални смо напорима САД да се успостави мир у БиХ и изгради пријеко потребно помирење, али били би им још захвалнији кад би на бази чињеница и провјерених информација сагледали проблем страдања у Сребреници”, рекао је предсједник Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана