Dodik: Vlast BiH štiti ORIĆA i druge koji su ubijali u srebrenici

Srna
Dodik: Vlast BiH štiti ORIĆA i druge koji su ubijali u srebrenici

Srebrenica - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska želi istinu o događajima u Srebrenici i neće štititi nikoga ko je počinio zločin, za razliku od vlasti BiH koja štiti bivšeg komandanta muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića i druge koji su ubijali na srebreničkom području.

“Onaj ko je ubijao treba da odgovara. Svako ko je stradao na području Srebrenice - Bošnjak, Srbin i Hrvat treba da bude evidentiran i da se tačno zna kako je stradao”, rekao je Dodik novinarima u Srebrenici.

On kaže da je na groblju u Potočarima sahranjeno 2.000 ljudi koji su poginuli kao vojnici i navodi da je to više vojničko nego civilno groblje.

“Imamo dokaze da su oni bili pripadnici njihovih divizija, jedinica, a sahranjeni su tu i prikazani kao civilne žrtve. To, naravno, nije tačno. Hoćemo istinu i neće niko nama nametnuti tu vrstu priče. To je slično onome što su Britanci gurali u Savjetu bezbjednosti UN - optužite Srbe da su genocidni i ako slučajno progovoriš, ganjaće te negdje po svijetu. To nema nikakvog smisla i pozivam ih da nam pomognu da utvrdimo istinu”, poručuje Dodik.

On naglašava da je odluka Narodne skupštine Republike Srpske veoma jasna - poništava se i stavlja van snage izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice u julu 1995. godine i Srpska želi da bude sačinjen novi izvještaj.

Dodik: Ne idem da destabilizujem BiH, nego da zastupam interes Srba

Kandidat SNSD-a za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas u Srebrenici da ne ide u Sarajevo da destabilizuje BiH nego da zastupa interese srpskog naroda i Republike Srpske i da se ne donese nijedna odluka protiv Srba.
“Neću zaustaviti nijedan muslimanski projekat u Federaciji BiH /FBiH/, ali neću dozvoliti ni da neko zaustavlja projekte u Republici Srpskoj, koji su u njenom interesu. To je bio slučaj u prethodnom periodu kada je u pitanju izgradnja mosta između Bratunca i Ljubovije koju je osporavao Savjet ministara, kao i pitanje gasifikacije u Srpskoj i drugi projekti”, rekao je Dodik.

On je na predizbornoj tribini SNSD-a poručio da se svijet mijenja i odnosi u međunarodnoj politici i da bez jake vlasti nema snažne države i naroda.

“U međunarodnim krugovima Srebrenicu su prikazivali kao mjesto vandalizma koje su počinili Srbi i morali smo dokazivati da nije tako. Srebrenica je smišljena priča različitih međunarodnih predstavnika predvođenih SAD da bi Srbi bili okrivljeni. Zato smo poništili sramni izvještaj nekadašnje Vlade Republike Srpske o Srebrenici jer su više od 2.000 sahranjenih Bošnjaka u Potočarima vojnici i to je vojničko groblje, tu nisu sahranjeni civili i ta istina treba da se utvrdi i dokaže”, rekao je Dodik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana