Додик: Владајуће странке у РС постигле споразум о заједничком дјеловању

Срна
Додик: Владајуће странке у РС постигле споразум о заједничком дјеловању

Приједор - Шест политичких странака које чине власт у Републици Српској постигле су данас споразум о заједничком дјеловању до 2022. године, изјавио је предсједник СНСД-а Милорад Додик.

"Споразум садржи принципе на којима се формира савјет коалиције и начин на који он ради. Обавеза је састајање једном у три мјесеца, а биће формирана и комисија техничког карактера коју ће чинити генерални секретари или извршни припадници партија. Она ће се бавити свим оперативним питањима и служити за припрему сједница савјета", рекао је Додик новинарима на Мраковици у паузи састанка лидера и високих функционера СНСД-а, ДНС-а, СП-а, Демоса, Уједињене Српске и НДП-а.

Он је додао да ће савјету предсједавати СНСД који сазива сједнице, а то може учинити и на приједлог чланица.

Додик је навео да је утврђен проценат учешћа у власти сваке од чланица на разним нивоима власти, гдје је једини критеријум био број посланика у Народној скупштини Републике Српске.

Према његовим ријечима, СНСД има 53,57 одсто, ДНС 14,29 одсто, СП 12,50 одсто, Демос и Уједињена Српска по 7,14 одсто и НДП 5,36 одсто, а сви скупа чине више од двије трећине у Народној скупштини Републике Српске.

"Договорили смо се да до 15. маја у складу са овим процентима направимо први анекс везано за овај споразум који ће тачно утврдити шта којој партији припада", рекао је Додик.

Он је подсјетио да је СНСД у коалцији са ДНС-ом и СП-ом имао 70 одсто учешћа у власти и да је свјесно приступио томе да смањи своје учешће прихватајући друге.

"Али за нас је увијек била важна политика, а резултат тога су најснажније институције Републике Српске и најснажније представљање Републике Српске на нивоу БиХ", додао је Додик.

Он је оцијенио да су међусобни односи унутар коалиције релаксирани и стабилни и да су странке спремне за рјешавање отворених питања.

Састанку присуствују лидери СНСД-а Милорад Додик, ДНС-а Марко Павић, СП-а Петар Ђокић, ДЕМОС-а Недељко Чубриловић, НДП-а Драган Чавић и Уједињене Српске Ненад Стевандић.

Присутни су и високи функционери ових странака Жељка Цвијановић, Лука Петровић, Драгутин Родић, Слободан Протић, Споменка Стевановић, Војислав Глигић и Костадин Васић.

Додик: ХДЗ и СНСД спремни да већ сутра формирају власт, позивам остале

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да СНСД и ХДЗ могу већ сутра да буду у Сарајеву и да заврше формирање Савјета министара БиХ, али да покушајима да ураде нешто унилатерално, Бошњаци ризикују да направе не само кризу органа него кризу цијеле БиХ.

"Позивам остале. Значи, ХДЗ и СНСД су спремни сутра да формирају власт. Чекамо Бошњаке, а те њихове гимнастике типа крив је овај, крив је онај, то ме уопште не занима", рекао је Додик новинарима на Мраковици у паузи састанка лидера и високих функционера СНСД-а, ДНС-а, СП-а, Демоса, Уједињене Српске и НДП-а.

Он је оцијенио да је јасна опструкција СДА у погледу онемогућавања изборне воље и изборних резулата, која налази разна питања и која жели да истакне прије обавезе формирања органа власти на нивоу БиХ.

Додик је истакао да СНСД неће пристати на условљавања, да ће остати против политике придруживања НАТО савезу и одбити сваку врсту активности на том плану.

"Не бих препоручио да се ико шали и игра спекулацијама типа - министар одбране ће узети МАП и однијети у НАТО и рећи да је то став БиХ. То би исто било као када бих ја сутра отишао у Москву и потписао споразум о прикључивању БиХ Евроазијском савјету", рекао је Додик.

Он је додао да вјерује да су институције као што је НАТО и други, који би евентуално на то рачунали, озбиљне институције, да знају карактер БиХ и да би то растурило не само институције него вјероватно и земљу у цјелини.

Додик је нагласио да СНСД хоће да се досљедњо упражњава оно што припада српском народу и Републици Српској, на начин како је предвиђено Уставом.

"То су три министарска мјеста и никаква заједничка и никаква нестраначка имена. Ово што је Изетбеговић рекао да би један од министара из Републике Српске требало да буде нестраначки кандидат, тиме је затворио могућност да он буде нестраначки. Нас нико неће уцјењивати", поручио је Додик.

Говорећи о разговорима о формирању власти на нивоу БиХ, Додик је нагласио да више нема потребе састајати се на нивоу политичких партија и да је наредно састајање могуће само након формирања власти, ради договора о даљим активностима на нивоу БиХ.

"Ми имамо три имена, нећу вам рећи која су. Оно што је важно, ви то већ све знате, Зоран Тегелтија је предсједавајући. Око њега нема никаквих проблема ни у једној политичкој структури на нивоу БиХ, а три имена било би неозбиљно да сад спомињемо док то све не буде јасно", закључио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана