Додик: Србија гаранција наше стабилности

Срна
Додик: Србија гаранција наше стабилности

Београд - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да су данас у Републици Српској сви сигурни, јер вјерују у снагу и подршку Србије Српској.

"Данас овдје вама испоручујем наше јасно опредјељење и подршку Србији и њеном руководству", рекао је Додик, обраћајући се грађанима на скупу "Будућност Србије", испред Дома Народне скупштине Србије. Он је захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу што му је дао прилику да се обрати пред оволиким бројем људи, те захвалио и Србији што је јединствена, моћна, јака и окренута будућности, миру и слози.

"Хоћемо мир и стабилну Србију, Србију посвећену миру и стабилности региона, Србију будућности, која подржава и не оклијева да подржи пордржи Републику Српску у ономе што јесте њена могућност и њено право, али јесте наше право да то очекујемо", рекао је Додик.

Додик је захвалио на данашњем скупу у Београду, наводећи да он говори о јединству Србије, те додао да је дошао да испоручи љубав коју Срби у Републици Српској имају за Србију, њено руководство, снагу, љубав која је увијек била ту и која понекад иде у забринутост за стање и снагу Србије.

Он је рекао да Република Српсак жели да Србија увијек буде моћнија, снажија, јача и да је Србија гаранција стабилности и будућности Српске.

"Дошао сам овдје да свим кажем да ова данас Србија, наше окупљање и саборовање јесте одговор на сва питања која је било ко поставио у посљедње вријеме Србији, тражећи одговоре шта се дршава", рекао је Додик.

Он је навео да је легитимно бити против власти, али да се не може бити против државе, а поготово против Србије, јер унутрашња снага и јединство сваке земље је важно да би она била моћнија у регионалним и свјетским оквирима.

"Србија која је изложена отворенима питањима везаним за Косово, мора дати снагу нашем преговарачком тиму, да да додатну снагу предсједнику Србије Александру Вучићу, а не да ту снагу одузима", рекао је Додик.

Додик је рекао да Вучића, када ових дана буде на састанку о Космету, неће питати шта се дешава у Србији, њего ће морати да кажу - свака част за јединство и стабилност Србије.

Он је подсјетио да Република Српска није дозволила да БиХ призна Косово, те да у том погледу прати политику Србије.

"Ми кажемо то јасно и гласно, као што кажемо јасно и гласно да нећемо у НАТО зато што сте и нама у два наврата бацали бомбе, нећемо у НАТО зато што нећемо да граница буде на Дрини, нећемо да поновимо ситуацију од прије стотину година када је тако било", рекао је Додик.

Он је нагласио да је Српска своју одлуку донијела и да ће у томе пратити Србију и да ништа нормалније нема него да Република Српска у важним геостратешким политикама прати Србију.

"Важно је да знамо да будућност Србије подразумијева мир, мир међу нама, али и са народима са којима дијелимо овај балкански простор, да све наше размирице и проблеме прошлости рјешавамо преговорима. Морамо да се научимо стрпљењу, које је неопходно, јер само се на тај начин можемо изборити за наше интересе", рекао је Додик.

Он је оцијенио да је вријеме за стрпљење и потребне одговоре све више јача и да је на нашој страни.

"Србија, Срби у цјелини и ми у Републици Српској веома јасно, за разлику од времена прије, можемо да кажемо свој став и да се до краја боримо за њега", рекао је Додик.

Он је истакао да је данас Република Српска трајна категорија, да је то држава у којој живе Срби.

"Данас је Србија земља и држава у коју смо загледани и то је наш примарни осјећај припадности нашег идентитета", рекао је он.

Додик је захвалио Вучићу што је покренуо многе пројекте, и што у свим општинама у Републици Српској данас постоји бар један од пројеката који се реализује и који ће на крају имати назив Београд, а најчешће Србија.

Захваливши Вучићу на заинтересованости да се гради моморијални центар Јасеновац, Додик је подсјетио да је рођен испод Козаре, недалеко од Јасеновца, гдје је побијено више од 500.000 Срба, а да бивши комунистички режим није дозовољавао да се о томе прича.

Он је навео да је претходна власт, када је долазио у Београд и молио да се на прави начин обиљежђе Јасеновац и Градина, рекла да то можда није добро, да не вријеђају Хрвате, а да је Вучић то одмах подржао чим је први пут разговарао са њим о томе.

"Нека живи Република Српска, нека живи Србија, и нека живи српска слога", поручио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана