Додик: Срби треба да чувају свој језик и писмо

Срна
Додик: Срби треба да чувају свој језик и писмо

Беч - Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас у Бечу да Срби треба да чувају свој идентитет и да не одустају од свог језика и писма.

"Треба да чувамо идентитет, да не одустајемо од језика и писма и свега оног што чини идентитет српског народа. Прошли смо сатанизације, стављани на негативну страну перцепције", рекао је Додик, који је у Бечу присуствовао "Српском фесту", те "Мулти-култи фесту" у Леоберсдорфу.


Предсједник Српске је поручио да је међународна заједница покушала да минимизира српски језик, који је важан за Србе, који не прихватају "босански".

"Зато је важно да људи овдје уче и знају", рекао је Додик и указао да је очување српског језика, традиције и културе важно за опстанак српског народа, преноси РТРС.

Премијер Српске Жељка Цвијановић, која је са предсједником Републике присуствовала овим манифестацијама у Бечу, истакла је да нема потребе да било ко из Српске тражи помоћ дијаспори.

"Сада ми помажемо удружењима и цркви да би они могли да раде на очувању језика, идентитета, традиције", поручила је Цвијановићева.

Званичници Српске су оцијенили да институције Републике Српске остварују добру сарадњу са удружењима Срба у иностранству.

На манифестацији "Српски фест" истакнут је значај окупљања српске заједнице и културно-умјетничких друштава, јер се на тај начин чува српски језик и идентитет, преноси РТРС.

Као један од важних пројеката за очување језика, на иницијативу предсједника и премијерке Српске, недавно је покренут пројекат "Његујмо српски језик", који у Аустрији спроводи представништво Српске у Бечу, а финаснира Влада Републике Српске.

Шеф Представништва Републике Српске у Бечу Младен Филиповић рекао је да посјећују српске клубове да виде колико има заинтересоване дјеце да уче српски језик.

"Мислим да ћемо ускоро имати резултате и почети са пројектом", наводи Филиповић.

Први пут у Бечу, у 10. округу одржан је "Српски фест", у организацији културно-умјетничког друштва "Стеван Мокрањац" из Беча, који ове године слави двије деценије постојања.

У Леоберсдорфу надомак Беча одржан је "Мулти-култи фест", који је окупио бројна српска културно-умјетничка друштва, али и других нација.

Окупили су се из земаља бивше Југославије, али и Мексика, Парагваја, Бугарске, Хрватске.

Ова манифестација већ 12 година окупља српска културно-умјетничка друштва, поријеклом из земаља бивше Југославије./

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана