Додик: Разумијевање за политику заштите српског народа у БиХ

Срна
Додик: Разумијевање за политику заштите српског народа у БиХ

Бањалука - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је, на крају тродневне посјете Мађарској, да Република Српска сада у Западу наилази на разумијевање за политику заштите Српске и српског народа у оквиру БиХ.

“Заштита Републике Српске и нашег народа у оквиру БиХ је основ наше политике. У томе нисмо имали саговорнике на Западу, али сада са сигурношћу можемо да кажемо да се то промијенило и да наилазимо на разумијевање”, истакао је Додик након посјете Мађарској током које је разговарао и са мађарским премијером Виктором Орбаном.

Он је навео да Орбан вјерује да ће будућа политика ЕУ бити усмјерена ка стабилизацији и јачању концепта држава чланица, а не њиховог развлашћивања и губљења суверенитета.

“Орбан и његова партија траже партнере у том, којих у Европи има све више. Он вјерује у ЕУ, али не у досадашњем концепту који је довео до тога да Европа прави проблеме, а не да их, као некада, рјешава”, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, у том погледу је политика очувања суверенитета и поштивања државе и народа коју реализује Орбан препознатљива у Мађарској, а исто чине и званичници Републике Српске.

Додик је рекао да је Орбан јасно поручио да је потребно јачати односе са БиХ тиме што ће се Мађарска далеко више оријентисати на сарадњу са Републиком Српском.

Он је навео да је данас са Орбаном разговарао о томе како би то могло бити реализовано.

Додик је изразио задовољство састанком са Орбаном, додајући да је разговор био отворен и да је договорено да буде успостављена добра сарадња.

Он је рекао да је веома важно да су Србија и Мађарска ријешиле однос у правцу подршке националним мањинама, те да је то допринијело релаксацији свеукупних односа.

“Орбан сматра да је то основа за успостављање добрих односа са Републиком Српском и наставак сарадње са Сарајевом”, рекао је Додик.

Он је подсјетио на континуитет Орбанових изборних побједа које трају од 2006. године, као и на то да је власт у Мађарској наслиједио у веома тешким околностима.

“Орбан је наслиједио ситуацију у којој је Мађарска била пред банкротом, али су прошли кроз тешке реформе и данас је међарска економија једна од четири растуће економије у ЕУ. Мађарска има континуитет раста и биљежи смањење стопе незапослености. Све је то резултат одговорне политике Виктора Орбана који није оклијевао да предузме све што је било неопходно у корист мађарског народа и државе”, истакао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана