Додик: Причаћу са папом и о Јасеновцу

Срна
Додик: Причаћу са папом и о Јасеновцу

Београд - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће током предстојећег сусрета са поглаваром Римокатоличке цркве папом Фрањом говорити о Јасеновцу и да ће га обавијестити о градњи монументалног спомен-парка јасеновачким жртвама у Доњој Градини.

“Обавијестићу га да смо предсједник /Србије Александар/ Вучић и ја одлучили да правимо велики монументални спомен парк у Градини у Републици Српској. Желимо да то буде и парк сјећања и парк мира”, рекао је Додик за РТС.

Он је истако да је Јасеновац велико страдање, погром, покољ Срба тога времена, што је неоправдано потиснуто у страну.

“Имамо много тема о којима треба разговарати, тако да верујем да ће то бити успјешан пут”, оцијенио је Додик.

Додик ће се 26. априла састати у Ватикану са папом Фрањом.

Балканско питање не може бити ријешено, ако су Срби дезинтегрисани

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да балканско питање не може бити ријешено уколико су Срби дезинтегрисани. Додик је рекао да европски званичници све мање коментаришу његове изјаве како вјерује да ће сви Срби једног дана живјети у једној држави.

“Ја бих закључио да многи сматрају да је то нека врста реалности. Не можете ви ријешити балканско питање, а држати дезинтегрисане Србе и не дозволити им иста права која сте само мало прије дозволили Хрватима, да имају своју државу”, рекао је Додик за Радио-телевизију Србије.

Додик је рекао да је јучерашњи скуп “Будућност Србије”, који је одржан у Београду, био манифестација јединства и да је на њему било много људи из Републике Српске, Црне Горе, са Косова, из Хрватске.

“Београд је за нас, Србе у Републици Српској, наше централно мјесто, наш репрезентант у сваком погледу. То што неко жели у Сарајеву да ми будемо привучени или привржени Сарајеву је имагинација која траје кроз вијекове”, истакао је Додик.

Он је подсјетио на раније подјеле Срба на “босанске”, “хрватске”, “косовске”, а да је у суштини ријеч о једном народу који има веома јак идентитет.

Када је ријеч о најављеним пројектима Републике Српске и Србије, Додик је напоменуо да се у свим општинама у Српској реализују заједнички пројекти.

Он је рекао да је са предсједником Србије Александром Вучићем креирао да у свакој од 63 општине у Српској буде изграђен објекат који би најчешће носио име “Србија” или “Београд” или нешто друго са простора Србије.

Додик је подсјетио да ће од ове године дјеца у школама учити из заједничког буквара.

Он је напоменуо да је на Предсједништву био захтјев да се на границу са Србијом стави војска да би се наводно спријечили уласци миграната, што је он одбио.

“Одбијам да дође Фронтекс или било ко на границу према Србији. То је за мене неприхватљиво. Док ја сједим у Предсједништву, такве одлуке се неће десити”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, граница према Србији не може да буде затворена, јер за Србе у Српској не постоји, те да може да буде административна линија.

Говорећи о формирању власти на ниову БиХ, Додик је рекао да је проблем чињеница да бошњачка страна стално опструише формирање Савјета министара да би ушли легитимни побједници и код Хрвата и Срба.

“Овдје је кључни проблем што они покушавају да рјешавају претходна питања, као што је жформираћемо Савјет министара, алж да Додик прихвати НАТО. Ја кажем жне прихватамж”, рекао је Додик.

Додик је напоменуо да три мјеста у Савјету министара припадају Републици Српској и да нема претензију да детерминише ко ће бити са стране бошњачке стране, те да то неће моћи ни Бакир Изетбеговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана