Додик: Повлачење српског кадра из амбасада и ДКП-а са 16 локација

Глас Српске
Додик: Повлачење српског кадра из амбасада и ДКП-а са 16 локација

Бањалука - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да ће из амбасада БиХ и дипломатско-конзуларних представништава /ДКП/ са 16 дестинација одмах бити повучен српски кадар и разријешен на наредној сједници Предсједништва БиХ.

Додик је истакао да на нивоу БиХ заступа интересе Републике Српске, у којој је и биран.

“Основ за креирање политика Републике Српске на нивоу БиХ треба тражити у Српској, јер наши интереси морају бити заступљени, а Република Српска видљива”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци након стастанка са предсједником Српске Жељком Цвијановић.

Он је оцијенио да кадар који ће бити повучен није радио добро нити је консултовао Републику Српску ни за једно питање.

“На њихово мјесто биће имановани други људи. У неким земљама су 'разваљени' добри односи који смо имали, а међу њима је Израел.Била је политички негативна конотација било какве позиције Српске у овој важној земљи. Дошло је вријеме да ми кажемо шта мислимо о тим политикама и то ћемо и показати на сједници Предсједништва БиХ наредне седмице”, поручио је Додик.

Он је нагласио да је у Републици Српској неопходна координација и усаглашавање ставова који ће бити заступани у заједничким институцијама БиХ.

“Устав БиХ говори да је БиХ састављена од два ентитета из чега произилази моја уставна, законска и политичка обавеза да основу за креирање ставова и политика које се воде на нивоу БХ треба тражити у институцијама Српске, што ћу предано чинити на сваком значајном питању за нас”, додао је Додик.

Он је подсјетио да је Предсједништво БиХ надлежно за спољну политику БиХ.

“Спреман сам да уважим приједлоге о спољној политици који долазе из Републике Српске. Раније није било могуће координисати са српским прдставницима у заједничким институцијама, јер су били изгубљени за интересе Српске и то ће бити промијењено. Мој примарни став биће онај из Републике Српске”, каже Додик.

Он је напоменуо да му је драго што ће бити одржан састанак српских функционера о НАТО савезу, који ће сазвати предсједник Републике Српске, а на коме ће бити потврђена оданост резолуцији Народне скупштине Српске о војној неутралности.

“Наша позиција је неутралност и то има да се поштује. Прича да је нешто у вези са НАТО завршено, пала је јуче у воду, јер сте видјели да генерални секретар ове организације каже чекамо одлуке БиХ. Легитимно је да Српска има свој став који је познат. Разумијем да то није у интересу политичких представника друга два народа, што поштујем”, додао је Додик и подсјетио да је НАТО показао негативан однос према Србима.

Он каже да Српска има аутентичан политички став о НАТО и није мотивисан никаквим координацијама на било ком нивоу, те да је важно да су сви у Српској сагаласни о овоме.

“Вријеме наметања је прошло, а вријеме за договор је наступило. Ако неко жели да се договарамо може. Спремна је Република Српска. Наша аргументација у вези са НАТО савезом је веома јасна, а за БиХ је најбоље да води политику неутралности, што је одговоран приступ”, рекао је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ поновио је да Република Српска не тражи ништа више од онога што је загарантовано Уставом.

“Праксе које су наметали високи представници, а видјели сте јуче и Валентина Инцка који је рекао да је прошло вријеме наметања, оставиле су много накарадних рјешења у БиХ која морају поново бити разматрана у оквиру унутрашњих политичких снага. То је прилика за Српску да врати позицију на нивоу заједничких институција”, закључио је Додик.

Неће бити сједница без истакнуте заставе Републике Српске

 

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да Предсједништво може имати пуни капацитет под условом да на свим састанцима којима присуствује буде истакнута застава Републике Српске, а ако то не буде учињено, неће бити ни сједница Предсједништва.

“Нисам отишао тамо да примам плату и да будем икебана. Пракса прављења икебана од српских чланова у различитим тијелима биће прекинута. Не оспоравам заставу БиХ, али застава Републике Српске мора бити тамо гдје сам ја”, рекао је Додик новинарима послије састанка са предсједником Републике Српске Жељком Цвијановић у Бањалуци.

Он је истакао да представници Српске желе да буду активни учесници политика које се усвајају на нивоу БиХ.

“Предсједништво је потпуно развлашћено наметнутим одлукама високог представника и доведено до позиције британске краљице, иако пише да је Предсједништво извршно-политички орган БиХ, а да су Савјет министара и сви други органи, осим Централне банке, помоћни органи Предсједништва. Само желим да се то врати”, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, Уставом је прописано да симболе БиХ утврђује парламент, а потврђује Предсједништво БиХ, али то није поштовано у случају заставе БиХ.

“Заставу БиХ је наметнуо високи представник и о њој није било договора, али је касније на нивоу парламента донесен закон који је мотивисан искључиво немогућношћу да се промијени било шта од онога што је високи представник одредио. Дакле, имали сте ситуацију да високи представник наметне заставу”, истакао је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ је додао да застава БиХ представља и заставу ФБиХ и она се као таква формално користи на основу одлука федералних органа.

“Они нису ни били у прилици да усвоје било какву другу заставу осим да се сложе са том. У суштинском смислу то представља чињеницу да ја као српски члан Предсједништва долазим у радне просторије гдје постоји застава БиХ и застава ФБиХ и да обављам своју дужност презентовања и репрезентације Републике Српске под другим заставама. То је просто неодржива пракса”, каже Додик.

Коментаришући позиве бошњачких званичника и високог представника у БиХ Валентина Инцка на поштивање Закона о застави БиХ, Додик је истакао да је и он за поштивање закона, али не наметнутих који мијењају суштину Устава.

“Не тражим ништа друго него да се на мјестима гдје се појављујем као српски члан Предсједништва БиХ и репрезент Српске на видном мјесту налази и застава Републике Српске. Не тражим да она буде поред заставе БиХ, јер је и закон прописао да се поред заставе БиХ не могу истицати друге заставе. То не значи да на неколико метара или у другом дијелу просторије не може да буде застава Српске”, рекао је Додик.

Он је истакао да је питање присуства заставе Српске постало врхунско политичко питање и да се показује да је био у праву када га је покренуо.

“Само за наше представнике у заједничким институцијама, нажалост, то није било врхунско политичко питање. Видимо сада колики је његов значај када је отворено то питање”, нагласио је Додик.

Говорећи о томе да је јуче напустио састанак чланова Предсједништва са делегацијом Управног одбора Савјета за спровођење мира, Додик је рекао да не избјегава састанке, да се обратио на том скупу, изнио свој став да жели дијалог али и услове за одржавање састанка. Он је појаснио да је на тај начин протекао и састанак са замјеником помоћника америчког државног секретара Метјуом Палмером.

“Дошао сам и изнио своје ставове пред остала два члана Предсједништва, чуо нешто од Палмера и потом прешао у свој кабинет. Касније је Палмер дошао и разговарали смо у мом кабинету у којем су биле заставе БиХ и Репубилке Српске. Немам проблем да се састајем са било ким, али имамо проблем у погледу унутрашњих односа, не желим да они остану конзервирани, него да буду промијењени”, нагласио је Додик

. Говорећи о састанку са амбасадором Кине у БиХ у Источном Сарајеву, на којем није била истакнута застава БиХ, Додик је рекао да је он одржан у сједишту Српске и да он само користи услуге институција Српске и поштује правила која у њима важе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана