Dodik: Ni vojska ni Fronteks ne mogu na granicu

Željka Domazet
Dodik: Ni vojska ni Fronteks ne mogu na granicu

Sarajevo - Članovi Predsjedništva BiH nisu juče našli zajednički jezik u vezi sa rješavanjem problema migrantske krize u zemlji, a poslije hitne sjednice, koja je trajala svega 15 minuta, zaključeno je da će se migrantima u idućem periodu baviti niži nivoi vlasti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik naglasio je nakon sjednice, na kojoj nije donesena bilo kakva odluka, da je odbio zahtjev da se na granici prema Srbiji i Crnoj Gori rasporede Oružane snage BiH, te najavio da bi u vezi sa raspoređivanjem pripadnika Agencije za zaštitu granica EU (Fronteks) mogao potegnuti pitanje vitalnog interesa.

- Ne mogu prihvatiti da se vojska raspoređuje na granici sa Srbijom i Crnom Gorom - rekao je Dodik i dodao da je ranije predlagao tu mogućnost ali da mu je tada rečeno da to nije nadležnost Oružanih snaga, te da je to prihvatio.

Dodik je naglasio i da nije podržao odluku za raspoređivanje pripadnika  Fronteksa, ocijenivši da bi to značilo samo još “tvrđu” granicu prema Hrvatskoj. Prema njegovim riječima, radilo bi se o jednoj mazohističkoj odluci koja bi samo produbila krizu.

- Preglasan sam u pogledu Fronteksa i to pitanje biće vraćeno na redovne sjednice. Mogu potegnuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa. To bi bila jedna mazohistička odluka jer bi se migranti zadržavali u BiH - upozorio je Dodik.

Naglasio je i da je Savjet ministara BiH potpuno sterilan i da ništa nije uradio u iznalaženju rješenja za problem migrantske krize.

 - Nisam podržao ni zaključak da se centri za smještaj migranata rasporede na prostoru cijele BiH, koji je predložio bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović, a podržao hrvatski član Željko Komšić. Srpska ne treba da bude kolateralna priča u tom pogledu. Predsjedništvo preporučuje Graničnoj policiji i entitetskim policijama da naprave koordiniran plan. Džaferović je bio uzdržan i o tome će se raspravljati na narednoj sjednici - poručio je Dodik i dodao da je problem s migrantima “serviran” nižim nivoima vlasti.

Džaferović je kazao je da bi eventualna upotreba Oružanih snaga na zaštiti granica BiH bila ispomoć Graničnoj policiji.

- Nisam podržao Dodikov prijedlog u vezi sa koordinacijom Granične i entitetskih policija. Smatram da BiH putem državnih agencija treba zaštiti granicu od ilegalnih ulazaka migranata. Teret krize mora se rasporediti na cijelu BiH - rekao je Džaferović naglasivši da bi eventualni angažman pripadnika Oružanih snaga BiH na granici bio u skladu sa zakonom.

 

Komšić o Dodiku

 

Komšić, na čiju inicijativu je i održana hitna sjednica, ponovio je da nije donesena nikakva konkretna odluka.

- Predsjedavajući Predsjedništva BiH pokazao je svojim glasanjem da ne želi rješavanje migrantske krize u BiH - rekao je Komšić i dodao da se nada da će do održavanja sljedeće sjednice “Dodik promijeniti mišljenje, kao što je to već radio do sada”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana