Додик: Ни војска ни Фронтекс не могу на границу

Жељка Домазет
Додик: Ни војска ни Фронтекс не могу на границу

Сарајево - Чланови Предсједништва БиХ нису јуче нашли заједнички језик у вези са рјешавањем проблема мигрантске кризе у земљи, а послије хитне сједнице, која је трајала свега 15 минута, закључено је да ће се мигрантима у идућем периоду бавити нижи нивои власти.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик нагласио је након сједнице, на којој није донесена било каква одлука, да је одбио захтјев да се на граници према Србији и Црној Гори распореде Оружане снаге БиХ, те најавио да би у вези са распоређивањем припадника Агенције за заштиту граница ЕУ (Фронтекс) могао потегнути питање виталног интереса.

- Не могу прихватити да се војска распоређује на граници са Србијом и Црном Гором - рекао је Додик и додао да је раније предлагао ту могућност али да му је тада речено да то није надлежност Оружаних снага, те да је то прихватио.

Додик је нагласио и да није подржао одлуку за распоређивање припадника  Фронтекса, оцијенивши да би то значило само још “тврђу” границу према Хрватској. Према његовим ријечима, радило би се о једној мазохистичкој одлуци која би само продубила кризу.

- Прегласан сам у погледу Фронтекса и то питање биће враћено на редовне сједнице. Могу потегнути питање виталног националног интереса. То би била једна мазохистичка одлука јер би се мигранти задржавали у БиХ - упозорио је Додик.

Нагласио је и да је Савјет министара БиХ потпуно стерилан и да ништа није урадио у изналажењу рјешења за проблем мигрантске кризе.

 - Нисам подржао ни закључак да се центри за смјештај миграната распореде на простору цијеле БиХ, који је предложио бошњачки члан Предсједништва Шефик Џаферовић, а подржао хрватски члан Жељко Комшић. Српска не треба да буде колатерална прича у том погледу. Предсједништво препоручује Граничној полицији и ентитетским полицијама да направе координиран план. Џаферовић је био уздржан и о томе ће се расправљати на наредној сједници - поручио је Додик и додао да је проблем с мигрантима “сервиран” нижим нивоима власти.

Џаферовић је казао је да би евентуална употреба Оружаних снага на заштити граница БиХ била испомоћ Граничној полицији.

- Нисам подржао Додиков приједлог у вези са координацијом Граничне и ентитетских полиција. Сматрам да БиХ путем државних агенција треба заштити границу од илегалних улазака миграната. Терет кризе мора се распоредити на цијелу БиХ - рекао је Џаферовић нагласивши да би евентуални ангажман припадника Оружаних снага БиХ на граници био у складу са законом.

 

Комшић о Додику

 

Комшић, на чију иницијативу је и одржана хитна сједница, поновио је да није донесена никаква конкретна одлука.

- Предсједавајући Предсједништва БиХ показао је својим гласањем да не жели рјешавање мигрантске кризе у БиХ - рекао је Комшић и додао да се нада да ће до одржавања сљедеће сједнице “Додик промијенити мишљење, као што је то већ радио до сада”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана