Додик: Ко буде долазио на наше прославе, и ми ћемо ићи на његове

ATV
Додик: Ко буде долазио на наше прославе, и ми ћемо ићи на његове

Ми ћемо доћи на манифестације које организује Амбасада Аустрије када ви будете наши гости на прослави Дана Републике, поручује то данас предсједник Српске аустријском амбасадору у БиХ Мартину Памеру. Ко буде долазио на наше прославе, и ми ћемо ићи на његове, каже Додик.

"Онај ко дође на дан Републике, наши представници ће ићи на њихове позиве и њихове националне празнике. Тако да ћемо успоставити тај реципроцитет, то је дио нове политике", истакао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске. 

Све је почело након што је Милорад Додик одбио састанак са Мартином Памером, уз образложење да пристрасним наступима често излази из оквира доброг дипломатског понашања и тиме нарушава сарадњу. На то је реаговао Памер, и то писмом, које није послао Додику већ разаслао појединим медијима, а у коме је написао да они редовно гостују на различитим манифестацијама у Српској, а да предсједник Српске никада није био на манифестацијама које је организовала аустријска амбасада. Није стало само на томе. Ударило се и по политици. 

"Ваша реторика и Ваше довођење у питање државног јединства БиХ производе несигурност и страх, нарочито и код потенцијалних аустријских инвеститора. Морам скренути пажњу и на Ваше беспримјерене нападе у прошлости на представнике и других држава у БиХ, као нпр. САД-а или Француске, који штете како угледу државе БиХ, тако и угледу ентитета Република Српска", истакао је Палмер.

Све ово доказује да Мартин Памер није добар дипломата, пише у Додиковом писму које је послао директно амбасадору. Јасно му поручује како сматра да фаворизује бошњачку политику, чиме је, пише Додик, Аустрију лишио објективног утицаја.

"Ви се у писму мени не обраћате као дипломата, већ као актер унутрашње политичке сцене у БиХ, користећи готово исти рјечник и квалификације које користе моји политички противници. Један дипломата од угледа то себи никада не би смио дозволити", истакао је Додик.

"Република Српска изражава пуно поштовање према Аустрији, са којом жели да унапређује односе у сваком погледу, а аустријски амбасадор у БиХ је непотребна препрека на путу те сарадње", пише, између осталог, Додик. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана