Додик, Џаферовић и Кoмшић преузели дужност

Срна, klix.ba
Додик, Џаферовић и Кoмшић преузели дужност

Сарајево - Милорад Додик /СНСД/ из Републике Српске, те Шефик Џаферовић /СДА/ и Жељко Комшић /ДФ/ из Федерације БиХ данас су у Сарајеву инаугурисани у нове чланове Предсједништва БиХ.

Након што им је предсједник Централне изборне комисије БиХ Бранко Петрић уручио сертификат којим се потврђује њихов избор на општим изборима одржаним у октобру, Додик, Џаферовић и Комшић су изговорили текст заклетве који гласи:


“Овим се заклињем да ћу савјесно обављати дату ми дужност, поштовати Устав БиХ, спроводити Општи оквирни споразум за мир и његове анексе у цијелости, штитити и унапређивати људска права и основне слободе, те бринути о интересима и равноправности свих народа и грађана”.

Они су текст заклетве прочитали пред претходним сазивом Предсједништва који су чинили Младен Иванић /ПДП/ из Републике Српске, те Драган Човић /ХДЗ/ и Бакир Изетбеговић /СДА/, оба из ФБиХ.

Додик је јуче пред Народном скупштином Републике Српске положио свечану заклетву, што је било први пут да један од чланова Предсједништва заклетву поводом избора у овај највиши колективни орган на нивоу БиХ положи пред ентитетским парламентом.

Пошто је сваки од новоизабраних чланова појединачно потписао текст заклетве, поступак њиховог свечаног увођења у дужност /инаугурација/, сматра се завршеним.

Предсједавање у новом сазиву Предсједништва, седмом по реду од потписивања Дејтонског споразума, по аутоматизму преузима члан према слиједу ротације предсједавања претходног сазива, а то је Милорад Додик.

Предсједавајући Предсједништва мијења се сваких осам мјесеци, по принципу ротације, а у складу са Изборним законом БиХ.

Први сазив Предсједништва изабран је у септембру 1996. године, а чинили су га српски члан Момчило Крајишник, бошњачки Алија Изетбеговић и хрватски Крешимир Зубак.

Данашњој инаугурацији новог сазива чланова Предсједништва присуствовале су званице из јавног и политичког живота у БиХ, те дипломатског кора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана