До краја мјесеца ријешите проблем миграната или распуштамо прихватне центре

ATV
До краја мјесеца ријешите проблем миграната или распуштамо прихватне центре

Министарство безбједности БиХ до сада је испуцало сва оправдања због проблема са мигрантима у Унско-санском кантону, и није урадило ништа да тај проблем ријеши, мисле у Влади тог кантона. Вријеме цури, а нови рок да Министарство преузме контролу над прихватним центрима је до краја овог мјесеца.

У супротном, расформираћемо центре, а мигранте послати у Сарајево, каже министар унутрашњих послова Унско-санског Кантона. Прихватни центри “Бира” и “Мирал” биће затворени јер Бихаћ више не може да сноси посљедице мигрантске кризе. У главни град Унско-санског кантона, више не долазе ни туристи, тврди Нермин Кљајић. 

“Наметнут је овај проблем миграната који имамо, сигурно у овом туристичком смислу да сносимо огромне  посљедице. Тако у поређењу 2018. и 2017. 86 одсто мање туриста имамо у 2018-ој години. Такође ситуација по питању кривичних дјела, те нарушавање јавног реда и мира од стране мигранта није задовољавајуће. И ми морамо преузети безбједносне мјере и одвојити мигранте од локалног становништва”, истакао је Нермин Кљајић, министар унутрашњих послова УСК. 

Стрпљење губе и кантонални привредници који имају све мање посла. Мигрантска криза је, како кажу, зауставила раст и развој предузећа, па од власти на заједничком нивоу траже хитно рјешење. Све више проблема имају и у Ливањском кантону. Мигранти се и тамо виђају све чешће, а циљ им је граница са Хрватском. Проблем је то што мигранти све више проваљују у куће, а становништво је у страху, кажу у Босанском Грагову. 

“Они преко брда, преко планине прелазе доле до тога Тишковца који је на граници са Хрватском. То је већ сада примијетно. Велики број кућа се проваљује. Има доста кућа људи који живе у иностранству, куће су обновљене и намјештене. Јер они провале те куће, упропасте све што има унутра, преноће, два три дана.. покушавају прећи границу”, истакао је Никола Чеко, в.д. начелника општине Босанско Грахово. 

Од почетка године па до 7. фебруара, Служби за послове са странцима пријављено је око хиљаду илегалних миграната. Највише их је стигло из Пакистана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана