Ђерић нациљао фотељу секретара

Жељка Домазет
Ђерић нациљао фотељу секретара

Сарајево - У процес предизборног запошљавања у заједничким институцијама укључили су се и поједини чланови Предсједништва БиХ, па тако и српски члан Младен Иванић у посљедњим данима мандата себи блиским кадровима попуњава одређена радна мјеста, сазнаје “Глас Српске”.

Прије неколико мјесеци у Пресједништву БиХ је расписан конкурс за генералног секретара, и на то мјесто је, према нашим сазнањима, пројектован истакнути кадар ПДП-а и Иванићев савјетник Зоран Ђерић. Ђерић би требало да замијени Бориса Буху, кога је својевремено на то мјесто поставио бивши члан Предсједништва и високи функционер СНСД-а Небојша Радмановић. Буха раније није могао да буде смијењен јер је ријеч о државном службенику. Међутим, Бухи мандат истиче 14. октобра.

- Ако на то мјесто дође Ђерић, биће занимљиво пратити како би он радио за Милорада Додика, ако овај буде изабран за новог члана Предсједништва БиХ - каже наш извор.

Ђерић је “Гласу Српске” потврдио да је конкурисао на позицију генералног секретара Предсједништва БиХ.

- То је у процедури и не знам како ће завршити. Актуелном генералном секретару истиче мандат, али до окончања конкурсног поступка заиста не знам шта ће се догађати - рекао је Ђерић.

На наше питање да ли се ради у ухљебљавању страначких кадрова, Ђерић је поновио да је процедура још у току.

- Конкурисао сам и чекам, а да ли ће то бити окарактерисано као ухљебљавање кадрова, не знам - рекао је Ђерић.

Иначе, Иванић је уочи кампање именовао Лепу Бабић за амбасадора БиХ у Софији иако је она још на истој позицији у Скопљу. Бабићева је, тврде наши извори, један од најоданијих Иванићевих кадрова.

Истовремено, букти прави рат између ПДП-а и СДС-а за именовање амбасадора у САД и Шпанији.

- Иванић је морао да попусти под притиском лидера СДС-а Вукоте Говедарице, па је именовао два кадра те странке за амбасадоре, Александра Драгичевића у Румунији и бившег управника каменолома у Лапишници Зорана Милићевића у Чешкој - тврде наши извори.

Посланик СНСД-а и предсједавајући Комисије за спољне послове Представничког дома Душанка Мајкић рекла је за “Глас Српске” да је потпуно неуспјешна власт на нивоу БиХ једину ефикасност показала када је ријеч у ухљебљавању страначких кадрова Савеза за промјене, који би, по свим узусима, након избора требало да остану  без посла.

- Тренутно је у готово свим министарствима на сцени непланско запошљавање којим Савез за промјене покушава да спасе своје страначке војнике, а министре уопште није брига како ће то бити финансирано - каже Мајкићева.

Мјесечно запошљавају 23 нова радника

Број службеника у институцијама БиХ за пола године повећан је за 135, што значи да су просјечно мјесечно посао добијала 23 радника.

Према најновијим подацима Агенције за државну службу БиХ, у институцијама на нивоу БиХ на крају јуна ове године радило је 3.887 службеника, док их је на почетку године било 3.752.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана