Дјецу и жене тјерали да краду и џепаре и згрнули 5,8 милиона

Небојша Томашевић, Невена Бунић
Дјецу и жене тјерали да краду и џепаре и згрнули 5,8 милиона

Сарајево - Рођаци Елвис Салчиновић (42) из Приједора, Денис Хамидовић (24) из Рима и Тони Хамидовић (27) из Санског Моста те њихових пет сарадника оптужени су да су из БиХ водили дјецу и жене у Француску и присиљавали их да за њих краду и џепаре, чиме су незаконито зарадили око 5,8 милиона КМ.

Осим њих на оптужници Тужилаштва БиХ су и Вехбија Салчиновић (52) из Лукавца, Лука Хрустић (26) из Рима, Кенан Фрндић (38) из Зенице, Недељко Дакић (49) из Приједора и бивши службеник општине Власеница Божидар Тришић (61). Сви оптужени имају држављанства БиХ, а њих петорица су и раније осуђивани.

Тужилаштво БиХ их терети да су од 2012. до 2015, као криминална група, проналазили и врбовали жене и дјецу у БиХ, а потом их кријумчарили у Француску. Тамо су их приморавали на крађе и џепарење на улици, у метроу, музејима и другим јавним мјестима на којима се налазио велики број људи. Жене и дјеца су новац слали оптуженима у БиХ.

- Жртвама је пријећено и убиством и на разне начине су примораване да свакодневно чине кривична дјела, односно да краду и џепаре. Оптужени су новац трошили на куповину луксузних возила, некретнина и дроге - наведено је у оптужници.

Тужилаштво БиХ је саопштило да је истрагом утврђено да су оптужени својим жртвама незаконито прибављали документа да би их пребацили у Француску. Документа су обезбјеђивали давањем мита, а у томе су им помагали оптужени Тришић и бивши конзул БиХ у Паризу Велид Хамидичевић, који је раније осуђен на 11 мјесеци затвора на основу признања кривице.

Осморку Тужилаштво БиХ терети за организовани криминал, међународну трговину људима и искоришћавање жена и дјеце за вршење крађа и џепарење. На терет им је стављено и давање мита, фалсификовање докумената и прање новца.

Сви су ухапшени у акцији кодног назива “ЦД” која је спроведена јуна 2015. године када је пало десет особа. У истрази је остварена и сарадња са полицијским институцијама у Француској.

Докази и свједоци

Тужилаштво БиХ је саопштило да ће оптужбе доказивати са око 40 свједока и стручних вјештака и низом других доказа. Истакли су да су у истрази прикупили око 350 материјалних доказа против оптужених.

- Службеници Тужилаштва и Агенције за истраге и заштиту (СИПА) су током истраге боравили и у Паризу. Поједине колеге из полицијских структура у тој земљи биће позване као свједоци - навели су у Тужилаштву БиХ.

Краљ просјачења

Тони и Денис Хамидовић су наводно синови краља просјачења Фехима Хамидовића који је ухапшен 2011. године и у међувремену осуђен на седам година затвора.

Он је ухапшен у Француској, а полиција је тврдила да је за њега радило више стотина дјевојака и дјевојчица које су свакодневно џепариле по Француској. Годишње су зарађивали и по неколико милиона марака. Хамидовићева група имала је огранке и у Италији, Холандији, Шпанији и другим европским земљама.

Оптужени

Елвис Салчиновић - Приједор

Недељко Дакић - Приједор

Божидар Тришић - Власеница

Денис Хамидовић - Рим

Лука Хрустић - Рим

Тони Хамидовић - Сански Мост

Вехбија Салчиновић - Лукавац

Кенан Фрндић - Зеница

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана