Дјеца борца Исламске државе бх. поријекла заробљена у кампу у Сирији

Агенције
Дјеца борца Исламске државе бх. поријекла заробљена у кампу у Сирији

Мелбурн - Троје сирочади Исламске државе поријеклом из Мелбурнеа заробљено је у сиријском кампу за избјеглице, што је изазвало деликатну дипломатску расправу о њиховој будућности. Ријеч је о дјеци држављанина Босне и Херцеговине с аустралијским држављанством Јасина Ризвића који је убијен 2016. године.

Двије дјевојчице и дјечак доби од шест до 12 година су дјеца Ризвића и његове супруге Фаузие Камале Баче која је из Сингапура. Међународна заједница врши притисак да се ова дјеца пусте из кампова и врате у матичне земље.

Ризвић је био главни представник центра Ал-Фуркан у Мелбурну који је повезиван с радикалним екстремизмом. До смрти се борио за Исламску државу. Супруга и четворо дјеце су преживјели, али она и најстарији син су касније погинули у одвојеним нападима. Сада је троје најмлађе дјеце остало само, с обзиром на то да је сва родбина у Босни и Херцеговини и Сингапуру.

Ризвићев брат тражио је од власти да их врате у БиХ како би бринуо њима, али није познато да ли је породица Бача обавијештена о кћеркиној погибији и судбини унука, пише аустралијски "АБЦ".

Они су заједно са 40 аустралијских жена и дјеце, који су преживјели крваву битку за Багуз, посљедњу територију Исламске државе, која је била у марту ове године. Хуманитарне организације врше притисак на владу Аустралије, а и саме жене су писале властима говорећи да се желе вратити. Али случај дјеце Ризвић је врло компликован.

Премијер Аустралије Скот Морисон рекао је да ће свакоме ко дође до амбасаде Аустралије помоћи, али да неће ризиковати животе особља и званичника у спасилачким мисијама.

"АБЦ" наводи како је БиХ једна од неколико земаља које су уложиле труд да врате своје грађане из Сирије. Сви се надају да ће овај случај бити што прије ријешен. О дјеци тренутно води бригу једна жена бх. поријекла која се такође налази у кампу и редовно контактира с њиховим ујаком. Сво троје имају право на аустралијско, али и на бх. држављанство. 

"АБЦ" је добио потврду од надлежних да су аустралијске власти у контакту с бх. експертима за безбједност, али још није јасно да ли је то дио поступка провјера којима би се омогућило усвајање дјеце.

"Сва дјеца која су живјела под контролом Исламске државе су доживјела ужасне догађаје, насиље, изгладњивана су и бомбардовања. Они су жртве ужасних одлука њихових родитеља и заслужују да буду враћени кући. Аустралија мора да искористи све како би вратила аустралијску дјецу кући прије него што буде прекасно", рекао је директор "Save The Childrena Mat Tinkler ".

Ризвић је био близак сарадник оснивача центра Ал-Фуркан Харуна Мехићевића. Овај центар се често доводио у везу с борцима Исламске државе и домаћим насилним екстремистима који су убијали полицајце и припремали терористичке нападе. Мехићевић је увијек негирао повезаност Ал-Фурана и тероризма.

Мехићевић је, као и Ризвић, доселио млад у Аустралију током 1990-их година бјежећи од рата. Живјели су у Бризбејну до средине 2000. године када су доселили у Мелбурн. Ризвић је избјегао јавну осуду када је напустио Аустралију и придружио се Исламској држави. Био је у раним 40-им годинама када је погинуо.

(Клиџ.ба)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана