Директор СОА: Наши обавјештајци су обављали разговоре с неким држављанима БиХ

Агенције
Директор СОА: Наши обавјештајци су обављали разговоре с неким држављанима БиХ

Загреб - Директор Сигурносно-обавјештајне агенције (СОА) Републике Хрватске Даниел Маркић потврдио је да су хрватски обавјештајци разговарали са држављанима Босне и Херцеговине поручујући како ће и даље наставити обављати разговоре због безбједности Хрватске, сусједних земаља, Европске уније и НАТО.

Директор СОА и челници других безбједносних служби Републике Хрватске те Канцеларије савјета за националну безбједности поднијели су Одбору за националну безбједност Сабора Хрватске извјештаје о раду за 2018. годину.

Маркић је након сједнице негирао тврдње министра безбједности БиХ Драгана Мектића о томе да су хрватски обавјештајци врбовали селефија у БИХ.

"Шокантно је оно што се тамо догађа. Није ми јасно што се догодило у БиХ, имали смо сарадњу с Обавјештајно-сигурносном агенцијом БиХ (ОСА), они су наш саговорник у БиХ. Надам се да ће се то разјаснити. Негирам ту аферу. До дана објаве афере био сам увјерен да добро сурађујемо", казао је Маркић, а преноси "Дневник.хр".

Директор СОА је ипак признао да је СОА остварила контакат с барем једном особом за шта босанскохерцеговачки обавјештајци знају.

"Указали смо на особу која је за нас била суспектна, препуштам њима да се изјасне. Ми смо са Х.Ч. разговарали, ми знамо ко је он", рекао је Маркић.

СОА је након објаве приче о активностима хрватских обавјештајаца затражила од директора ОСА Османа Мехмедагића званичну изјаву о наводима медија и министра безбједности БиХ Драгана Мектић. Маркић је данас потврдио да још увијек није добио никакву изјаву ОБА.

"С тим особама наравно да је СОА разговарала и надаље хоће разговарати јер морамо ради властите сигурности, сигурности наших сусједа и сигурности Европске уније и НАТО савеза. Забрињава нас повратак бораца из Сирије и Ирака. Не само нас већ и цијелу Европу. Ми радимо по томе и то је наша јасна задаћа и тако ће се наставити", казао је Маркић, а преноси ХРТ.

Истакао је да СОА нема сарадњу с Мектићем, а говорио је и о бројкама повратника радикалних екстремиста.

"Говорим о бројкама за ширу регију. Мислимо да је било хиљаду улазака, да се вратило 35 посто, а исти је постотак погинулих", казао је Маркић.

На питање има ли страха од радикалног десног екстремизма, Маркић је рекао да мисли да та сцена у Хрватској није развијена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана