Dio federalnih ministara do novog saziva obavljaće dvije funkcije

klix.ba
Dio federalnih ministara do novog saziva obavljaće dvije funkcije

Sarajevo - Federalni delegati koji se do izbora novih vlada nalaze na poziciji ministara moraće se opredijeliti koju će platu primati.

 

Sekretar Doma naroda Parlamenta FBiH Izmir Hadžiavdić rekao je portalu “klix.ba” da se primanja u Federalnom parlamentu za sada odrekao samo delegat Aljoša Čampara.

U novom sazivu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u naredne četiri godine participiraće nekoliko delegata koji se u ovom momentu zbog spleta političkih okolnosti nalaze na više pozicija.

Sve do konstituisanja novog saziva Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zdenka Džambas obavljaće dužnost i federalnog i državnog delegata. Ona je nakon izbora 2014. godine izabrana za delegata u Domu naroda PS BiH, dok je na prošlogodišnjim izborima uspjela da uđe u Skupštinu Srednjobosanskog kantona (SBK) odakle je delegirana u Dom naroda Federalnog parlamenta.

Sve do izbora novog saziva Vlade Federacije Bosne i Hercegovine federalni ministri u tehničkom mandatu Zora Dujmović i Aljoša Čampara nastaviće obavljati funkcije u izvršnoj vlasti. I Dujmović i Čampara su na izborima 2018. godine osvojili mandate u kantonalnim skupštinama koje su ih delegirale u Parlament FBiH.

Stav Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine izričito je jasan kada je riječ o duplanju funkcija: Izabrani poslanici i delegati, a koji se već nalaze na poziciji ministara, nastavljaju obavljati funkcije u izvršnoj vlasti sve do izbora novih saziva vlada.

Sekretar Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Izmir Hadžiavdić kaže da delegati ne mogu primati dvije plate, odnosno da uživaju samo jedno pravo kada je riječ o finansijama.

“Jutros sam dobio obavještenje od zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta FBiH Aljoše Čampare koji je naveo da ne želi koristiti nikakva prava, plaće ili naknade dok obavlja dužnost federalnog ministra unutrašnjih poslova”, rekao je Hadžiavdić.

Inače, Čampara je nakon preuzimanja mandata u Skupštini KS potvrdio da se i u kantonalnom organu zakonodavne vlasti odrekao primanja sve dok obavlja funkciju federalnog ministra.

Hadžiavdić kaže da će Dom naroda Parlamenta Federacije BiH tražiti od ostalih delegata da se izjasne u kojem organu će primati platu te da čisto sumnja da će se bilo ko od delegata dovesti u situaciju da prima dvije plate.

“Mi to nećemo dozvoliti jer znamo ko je na kojoj funkciji u izvršnoj vlasti. Od svih ćemo tražiti da se izjasne žele li plaću ovdje ili u ministarstvu”, kazao je Hadžiavdić.

Federalni delegati na jučerašnjoj sjednici izabrali su delegate iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Jedna od njih je i Jelka Milićević koja će do izbora novog saziva Vlade FBiH u isto vrijeme biti i državna delegat i federalni ministar finansija.

Milićević, Dujmović i Čampara nisu jedini ministri u Vladi FBiH koji se u ovom trenutku nalaze na duplim funkcijama. Naime, građani su na izborima izabrali Josipa Martića za poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Martić se trenutno nalazi na poziciji ministra prostornog uređenja FBiH.

Šemsudin Dedić će do izbora novog saziva federalne izvršne vlasti nastaviti obavljati funkciju ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH uprkos tome što je na prošlogodišnjim izborima osvojio mandat u državnom parlamentu.

Isti slučaj je i s federalnim ministrom okoline i turizma Editom Đapo koja je dobila kompenzacioni mandat u Poslaničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Tu je i Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica u tehničkom mandatu, koji trenutno kao poslanik zastupa interese Bošnjaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Mandat u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH prošle godine dobio je i ministar za pitanja boraca i invalida rata FBiH Salko Bukvarević. I on će do izbora novog saziva Vlade FBiH sjediti u dvije stolice.

Pored državnih i entitetskih ministara, duplu funkciju imaće i još uvijek aktuelni predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara te zamjeni predsjednika FBiH Melika Mahmutbegović, a koji su na parlamentarnim izborima 2018. izabrani u Poslanički dom Parlamenta FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana