Devetomjesečni presjek izvršenja budžeta institucija BiH: Račun veći za 9,5 miliona maraka

Vedrana Kulaga
Devetomjesečni presjek izvršenja budžeta institucija BiH: Račun veći za 9,5 miliona maraka

Sarajevo - Za rad ministarstava, agencija, kancelarija, direkcija i drugih institucija na nivou BiH od januara do kraja septembra ove godine iskeširano je gotovo 600 miliona maraka, što je za 9,5 miliona više nego u istom periodu lani, a razlog su veće plate i putovanja.

Na zajedničkom nivou formirano je 75 institucija u kojima su, prema podacima iz izvještaja o izvršenju budžeta u prvih devet mjeseci ove godine, usvojenog na sjednici Savjeta ministara BiH, zaposlene 21.782 osobe. 

Ukupno ostvareni rashodi institucija BiH tokom devet mjeseci dostigli su 667,44 miliona maraka, što je za oko 200.000 maraka manje u odnosu na isti period lani, ali su, u okviru toga, “skočili” tekući izdaci koji se odnose na lična primanja zaposlenih i materijalne troškove.

Ti troškovi veći su za 9,5 miliona nego lani u istom periodu, dok su kapitalni izdaci manji za oko 11 miliona zbog manje realizacije, uz napomenu da se značajnije izvršenje očekuje do kraja godine.

Devetomjesečni račun ministarstava, agencija, kancelarija i drugih institucija na zajedničkom nivou dostigao je, prema podacima iz najnovijeg izvještaja, 597 miliona maraka.

Iz njega je vidljivo i da je gotovo polovina institucija na tom nivou vlasti povećala troškove, ali i da je, kao i svake godine, iz kase najviše novca završilo u džepovima armije službenika i drugih zaposlenih.

Za te namjene je isplaćeno 402,27 miliona KM, što je za 7,3 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine, a račun su podebljali veći koeficijenti koji su dodijeljeni policijskim službenicima te unapređenje službenika.

Više novca dato je i za naknade troškova zaposlenih, za šta je iskeširano 85,38 miliona, odnosno oko 2,7 miliona KM više u odnosu na isti period godinu ranije.

Na listi materijalnih troškova najviše novca je otišlo za pokrivanje izdataka po osnovu ugovorenih i drugih posebnih usluga i to gotovo 26 miliona, što je nešto manje nego prošle godine. Smanjeni su i izdaci za gorivo i prevoz te za telefonske usluge i razne nabavke. S druge strane, povećani su računi za putne troškove, tekuće održavanje i to za iznose od 1,2 do 2,8 miliona maraka.

- Smanjenje pojedinih materijalnih troškova djelimično je kompenzovano novim rashodima zbog novih ili proširenih aktivnosti iz nadležnosti institucija na nivou BiH - kazali su u Ministarstvu finansija i trezora BiH gdje su dodali da primanja zaposlenih nisu mijenjana unazad nekoliko godina, kada su im određena prava umanjena. 

Milioni su nastavili da odlaze i za članstvo u raznim organizacijama iako godinama nema preciznih podataka o tome da li i kakve koristi BiH ima od toga.

Za te namjene je otišlo 4,48 miliona, a iz zajedničke kase novac su crpile i obaveze na osnovu pravosnažnih sudskih presuda koje su izgubile BiH i njene institucije.

- Na osnovu tih presuda isplaćeno je 4,54 miliona maraka - navedeno je u dokumentu o izvršenju budžeta za prvih devet mjeseci ove godine.

Dio političke javnosti u BiH godinama upozorava da je na zajedničkom nivou formirano previše institucija i da dio nije ispunio očekivanja i povjerene zadatke, ali do sada nije bilo dovoljno političke volje za stavljanje katanca na nekoliko vrata.

Novoizabrani delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Lazar Prodanović, koji je kao kadar SNSD-a u poslaničkim klupama u Sarajevu proveo nekoliko godina, kaže da će jednog dana, a najbolje što prije, morati da bude podvučena crta kako bi se vidjelo koje od ovih institucija su zaista i potrebne ovoj zemlji.

-  Uvjeren sam da ćemo sada biti u situaciji da damo prijedloge koje institucije nisu potrebne, gdje se mogu napraviti uštede te novac preusmjeriti za razvoj entiteta, kantona i lokalnih zajednica - rekao je Prodanović.

Brojne kritike zbog enormne potrošnje stižu i od ekonomista, koji naglašavaju da je administrativni aparat prevelik i da privreda sve teže to može da nosi na svojim leđima.

Seoba

Najveći broj zahtjeva za prestrukturiranje rashoda posljedica je preseljenja institucija na druge adrese i propratnih troškova, a na osnovu odluka Savjeta ministara. S obzirom na to da su, kako je navedeno u izvještaju, kancelarijske prostorije bile neuredne i nisu odgovarale potrebama, većina je morala da ih pregrađuje i obavlja druge poslove, za koje nisu ranije u budžetu predvidjeli novac.

Pregled izvršenja  budžeta (u milionima KM)

* bruto plate i naknade                            402,27

* naknade troškova zaposlenih               85,38

* nabavka materijala                                21,01

* unajmljivanje imovine i opreme  18,55

* putni troškovi                                     11,54

* izdaci za tekuće održavanje                 11,19

* telefonske i poštanske usluge   4,83

* prevoz i gorivo                                      4,41

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana