Деветомјесечни пресјек извршења буџета институција БиХ: Рачун већи за 9,5 милиона марака

Ведрана Кулага
Деветомјесечни пресјек извршења буџета институција БиХ: Рачун већи за 9,5 милиона марака

Сарајево - За рад министарстава, агенција, канцеларија, дирекција и других институција на нивоу БиХ од јануара до краја септембра ове године искеширано је готово 600 милиона марака, што је за 9,5 милиона више него у истом периоду лани, а разлог су веће плате и путовања.

На заједничком нивоу формирано је 75 институција у којима су, према подацима из извјештаја о извршењу буџета у првих девет мјесеци ове године, усвојеног на сједници Савјета министара БиХ, запослене 21.782 особе. 

Укупно остварени расходи институција БиХ током девет мјесеци достигли су 667,44 милиона марака, што је за око 200.000 марака мање у односу на исти период лани, али су, у оквиру тога, “скочили” текући издаци који се односе на лична примања запослених и материјалне трошкове.

Ти трошкови већи су за 9,5 милиона него лани у истом периоду, док су капитални издаци мањи за око 11 милиона због мање реализације, уз напомену да се значајније извршење очекује до краја године.

Деветомјесечни рачун министарстава, агенција, канцеларија и других институција на заједничком нивоу достигао је, према подацима из најновијег извјештаја, 597 милиона марака.

Из њега је видљиво и да је готово половина институција на том нивоу власти повећала трошкове, али и да је, као и сваке године, из касе највише новца завршило у џеповима армије службеника и других запослених.

За те намјене је исплаћено 402,27 милиона КМ, што је за 7,3 милиона КМ више у односу на исти период прошле године, а рачун су подебљали већи коефицијенти који су додијељени полицијским службеницима те унапређење службеника.

Више новца дато је и за накнаде трошкова запослених, за шта је искеширано 85,38 милиона, односно око 2,7 милиона КМ више у односу на исти период годину раније.

На листи материјалних трошкова највише новца је отишло за покривање издатака по основу уговорених и других посебних услуга и то готово 26 милиона, што је нешто мање него прошле године. Смањени су и издаци за гориво и превоз те за телефонске услуге и разне набавке. С друге стране, повећани су рачуни за путне трошкове, текуће одржавање и то за износе од 1,2 до 2,8 милиона марака.

- Смањење појединих материјалних трошкова дјелимично је компензовано новим расходима због нових или проширених активности из надлежности институција на нивоу БиХ - казали су у Министарству финансија и трезора БиХ гдје су додали да примања запослених нису мијењана уназад неколико година, када су им одређена права умањена. 

Милиони су наставили да одлазе и за чланство у разним организацијама иако годинама нема прецизних података о томе да ли и какве користи БиХ има од тога.

За те намјене је отишло 4,48 милиона, а из заједничке касе новац су црпиле и обавезе на основу правоснажних судских пресуда које су изгубиле БиХ и њене институције.

- На основу тих пресуда исплаћено је 4,54 милиона марака - наведено је у документу о извршењу буџета за првих девет мјесеци ове године.

Дио политичке јавности у БиХ годинама упозорава да је на заједничком нивоу формирано превише институција и да дио није испунио очекивања и повјерене задатке, али до сада није било довољно политичке воље за стављање катанца на неколико врата.

Новоизабрани делегат у Дому народа Парламента БиХ Лазар Продановић, који је као кадар СНСД-а у посланичким клупама у Сарајеву провео неколико година, каже да ће једног дана, а најбоље што прије, морати да буде подвучена црта како би се видјело које од ових институција су заиста и потребне овој земљи.

-  Увјерен сам да ћемо сада бити у ситуацији да дамо приједлоге које институције нису потребне, гдје се могу направити уштеде те новац преусмјерити за развој ентитета, кантона и локалних заједница - рекао је Продановић.

Бројне критике због енормне потрошње стижу и од економиста, који наглашавају да је административни апарат превелик и да привреда све теже то може да носи на својим леђима.

Сеоба

Највећи број захтјева за преструктурирање расхода посљедица је пресељења институција на друге адресе и пропратних трошкова, а на основу одлука Савјета министара. С обзиром на то да су, како је наведено у извјештају, канцеларијске просторије биле неуредне и нису одговарале потребама, већина је морала да их преграђује и обавља друге послове, за које нису раније у буџету предвидјели новац.

Преглед извршења  буџета (у милионима КМ)

* бруто плате и накнаде                            402,27

* накнаде трошкова запослених               85,38

* набавка материјала                                21,01

* унајмљивање имовине и опреме  18,55

* путни трошкови                                     11,54

* издаци за текуће одржавање                 11,19

* телефонске и поштанске услуге   4,83

* превоз и гориво                                      4,41

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана