Детаљи убиства Веселина Веска Вукотића

Глас Српске
Детаљи убиства Веселина Веска Вукотића

​Которанин Веселин Веско Вукотић (69), отац Јована и Игора Вукотића, које полиција сматра за вође шкаљарског клана, убијен је синоћ, око 20.45 сати, испред куће у којој је живио у котоском насељу Доброта.

Смртоносне хице у Вукотића испалила је за сада непозната мушка особа. Вукотић је изашао из куће и кренуо према свом аутомобилу када је убица испалио више хитаца у њега, а потом побјегао. Тешко рањени Вукотић одмах је превезен у которску Болницу, али је и поред напора љекара преминуо, пише ЦДМ.

За сада је једино познато да је убица на глави имао качкет и саучесника који му је помогао након убиства. Управа полиције је саопштила синоћ да интензивно ради на расветљавању случаја, али није саопштила из ког оружја је отац Јована и Игора усмрћен. Побједа, позивајући се на сазнања из истраге, пише да је ријеч о аутоматском оружју, а Дан да се ради о пиштољу са пригушивачем.

Начин на који је почињен овај злочин упућују на то да је убица познавао навике Веска Вукотића.

“С обзиром на начин на који је злочин почињен, све указује да се ради о професионалном убиству, које је детаљно испланирано, а у прилог томе говори и податак да убица није оставио трагове”, пише Побједа.

Полиција је одмах стигла на мјесто убиства и блокирала читав град. Претресано је свако возило и сви пролазници. На више локација заустављана су сва возила, и створиле су се километарске колоне.

Инспектори су изводили све особе из аутомобила, које су детаљно претресане, као и возила.

Убрзо је на мјеста убиства дошла и млађа женска особа, за коју се испоставило да је супруга Веселиновог сина Игора. Она се кроз плач обратила полицајцима: “Молим вас, мене морате да пустите да приђем, ја сам му снаха”, пише Дан.

Иако се спекулисало да је Веселин Вукотић 'жива мета' и да му је безбједност угрожена, из полиције тврде да се он обазриво кретао, али да је из куће излазио без обезбјеђења.

Вукотићеви синови Јован и Јовица нису у Црној Гори. Јован је у затвору у Србији, гдје служи казну затвора од 15 мјесеци због фалсификовања пасоша. Он је ухапшен 10. септембра прошле године у Анталији, када је код њега пронађен фалсификовани македонски пасош и одмах је изручен Србији.

На почетку суђења негирао је оптужбе за фалсификовање докумената и наводе да је вођа 'шкаљарског клана'. Он је тада рекао да му је безбједност угрожена и да полицајци једном мафијашком клану продају информације о његовом кретању.

Тврдио је да му подмећу они који су убили београдског адвоката Драгослава Мишу Огњановића. Црногорски правосудни органи га потражују због сумње да је учествовао у покушајима убиства Тамаре Звицер, супруге наводног вође 'кавачког клана' Радоја Звицера, и Милоша Радоњића и Војина Ступара, припадника те криминалне групе.

Други син Веселина Вукотића Игор је у бјекству јер је оптужен да је формирао криминалну групу која је починила и планирала више убистава. Специјално државно тужилаштво Црне Горе сумња да је његов клан сарађивао са криминалним групама које су у Никшићу и Албанији формирали Ранко Радуловић и Ероген Брајовић.

Которски кланови раније су дјеловали као једна криминална група. Међутим, крајем 2014. године у Валенсији је нестало око 300 килограма кокаина, након чега је дошло до расцјепа у клану, који се подијелио на 'шкаљарце' и 'кавчане'. Убрзо су почела убиства.

Рат ова два клана однио је више од 30 живота у Црној Гори и Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана