Делегације и комисије и даље на чекању

Жељка Домазет
Делегације и комисије и даље на чекању

Сарајево - Чланови заједничког колегијума оба дома Парламента БиХ на сутрашњој сједници требало би, између осталог, да разматрају критеријуме за избор чланова заједничких комисија, као и критеријуме за избор чланова сталних делегација Парламента БиХ, али судећи по изјавама представника владајућих политичких партија, састанак неће изродити никакав договор.

Руководство Представничког дома и Дома народа требало би да разматра и допис Министарства спољних послова БиХ у вези с именовањем парламентарне делегације БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе, као и допис предсједника Уставног суда БиХ.

Због нефункционисања Парламента, БиХ је пропустила све рокове за именовање делегације у Парламентарној скупштини Савјета Европе, а упркос евидентном кршењу рокова, БиХ је остављена могућност да до дана конституисања овог органа ипак именује своју делегацију. Јунско засједање Парламентарне скупштине Савјета Европе је посебно важно јер се на њему послије десет година бира нови генерални секретар Савјета Европе, као и судије Европског суда за људска права.

Што се тиче дописа предсједника Уставног суда БиХ Златка М. Кнежевића, он је раније упутио писмо предсједавајућем Дома народа Парламента БиХ Бакиру Изетбеговићу у којем наводи да се жели обратити парламентарцима оба дома, а тема би требало да буде непоштовање одлука Уставног суда БиХ.

Из СНСД-а су поручили да неће допустити да било која институција доноси било коју врсту одлука док не буде формиран Савјет министара, односно док не буду имплементирани изборни резултати, што је приоритет број један.

- Дакле, неће доћи до тога да буду формиране комисије и да почне са радом Представнички, као и Дом народа Парламента БиХ, неће бити изабрана делегација у Савјет Европе, неће бити ништа од тога урађено. За све то постоји само један кривац, а то је СДА - рекао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Он каже да су СНСД и лидер странке Милорад Додик спремни за разговоре.

- Што се нас тиче, можемо сјести кад год и можемо да ријешимо све проблеме који су сада већ нагомилани. Али, да будем крајње искрен, не пада нам на памет више да говоримо било шта о тој теми с обзиром на то да је очигледно да имамо посла са јако неодговорним и неозбиљним људима - каже Ковачевић.

Он истиче да је крајње вријеме да буду имплементирани изборни резултати.

- Каснимо већ превише, шаљемо јако неозбиљну и лошу поруку свима - првенствено грађанима који су нас бирали, а затим и ЕУ, која је рекла да је главни услов за добијање мишљења о кандидатском статусу то да буде формирана власт - рекао је Ковачевић.

Предсједавајућа Представничког дома Парламента БиХ Борјана Кришто рекла је за “Глас Српске” да не очекује ништа посебно на сједници колегијума оба дома Парламента БиХ јер је очигледно да док друге ствари не буду ријешене, у првом реду именовање предсједавајућег Савјета министара БиХ, неће бити помака ни у раду Парламента Бих.

- На самом колегијуму нема консензуса и све је до даљег тако како јесте. Нисам оптимиста да ће и на колегијуму оба дома бити направљен неки искорак ни о именовању комисија, избора делегације у Савјет Европе нити било којих других ствари. Ми смо давно пропустили законске рокове. Парламент треба да ради, али у пуном капацитету и ако нема сагласности о раду парламента у пуном капацитету не видим никакву сврху да одређене ствари буду парцијално рјешаване - рекла је Кришто.

И предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић, који је истовремено и замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ, упутио је допис Кришто и Радмановићу у којем тражи да буде заказана сједница колегијума овог парламентарног дома и формиране комисије. Из СДА јуче нико није одговарао на позиве.

Дневни ред

На дневном реду сједнице заједничког колегијума наћи ће се информација Канцеларије агента Савјета министара БиХ пред Европским судом за људска права о поступку пред Европским судом за људска права у предмету Светозар Пударић против БиХ, те разматрање дописа шефа Мисије ОЕБС-а у БиХ у вези са формирањем интерресорне радне групе за припрему приједлога измјена и допуна Изборног закона и Закона о финансирању политичких странака. Поред текућих питања, оба колегијума требало би да буду упозната и о обавјештењу парламентарног војног повјереника БиХ о одржавању 11. свјетске конференције омбудсмана за оружане снаге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана