Darko Mladić za Glas Srpske: Ratko želi jedinstvo u Srpskoj

Darko Momić
Darko Mladić za Glas Srpske: Ratko želi jedinstvo u Srpskoj

Poruke generala Ratka Mladića su uvek iste, a to je da se čuva Republika Srpska, da se prevaziđu svađe i da dođe do pomirenja između glavnih srpskih političkih faktora, kaže u intervjuu za “Glas Srpske” Darko Mladić, sin prvog komandanta Vojske Republike Srpske koji u Haškom tribunalu čeka nastavak sudskog procesa i izricanje drugostepene presude.

- On smatra da je prioritet da prestane svađa u Republici Srpskoj i da se glavni politički akteri dogovore o minimumu nacionalnih interesa Republike Srpske. Svi oni u Hagu bili bi srećni kada bi videli da je došlo do dogovora. Iskreno se nadam da će biti dovoljno pameti među odgovornim ljudima na svim stranama, naravno među onima koji su dobili značajan broj glasova, i da će pronaći način da postignu konsenzus da se Republika Srpska stabilizuje u ovim teškim vremenima, pogotovo što je veliko pitanje šta nas sve čeka - kaže Darko Mladić.

GLAS: Kakvo je zdravstveno stanje generala Mladića?

MLADIĆ: On u Hagu nema adekvatno lečenje bez obzira na ono što oni govore, jer 18 tableta koje pije nisu u skladu sa onim što bi trebalo da prima. Doduše, situacija je sada nešto bolja u odnosu na pre godinu, jer je tada imao pritisak iznad 200, a lekar je govorio da je to u skladu sa njegovim stanjem, što je bilo neprihvatljivo objašnjenje. Sada ima pritisak oko 150 i to zato što mu je na insistiranje naših lekara promenjena terapija, a isti lekar ponovo tvrdi da je to u skladu sa njegovim stanjem, što je još neprihvatljivije. Stručnjaci su pronašli velike propuste u lečenju, ali hvala Bogu pa ga drži snaga volje, ali njegovo zdravstveno stanje se pogoršava, zbog čega pripremamo novi podnesak i tražićemo da ga puste na slobodu radi lečenja. To radimo bukvalno da mu spasemo život.

GLAS: Šta se može očekivati nakon izmjena u sudskom vijeću?

MLADIĆ: Iskreno se nadam da će novo veće biti mnogo objektivnije, a mi ne tražimo ništa drugo nego fer suđenje. Ako ništa drugo, nove sudije nisu davale izjave protiv njega i unapred ga osuđivale.

GLAS: I ranije su pritvorenici puštani sa slobodu radi liječenja, zar ne?!

MLADIĆ: Kako da ne! Mnogi su puštani, pa su se vraćali u pritvorsku jedinicu, a neki i trajno. Nema tu ništa čudno, osim toga što je Ratko najbolesniji od svih njih, a njemu ne dopuštaju da ide na lečenje. Ramuša Haradinaja su puštali na slobodu da se bavi politikom i prihvatali su garancije Kosova koje nije članica Ujedinjenih nacija.

GLAS: General Mladić je nekoliko puta, čak i tokom suđenja, naglasio da se on borio protiv NATO pakta i da mu zato i sude. Koliko mu može pomoći činjenica da u novom sudskom vijeću nema nijednog sudije koji dolazi iz zemalja članica NATO-a?

MLADIĆ: I to je jedan od elemenata zbog koga se nadam da će ovo sudsko veće biti objektivno i da će imati fer odnos. Mi smo od pojedinih sudija u prvostepenom postupku imali i gori odnos nego od Merona i ovih koji su sada isključeni. Posebno katastrofalan je bio odnos sudije Alfonsa Orija koji je otvoreno bio na strani tužilaštva. Sama prvostepena presuda je napisana na jedan brutalno pristrastan način, jer su bez ikakvog obrazloženja potpuno ignorisani svi dokazi koje smo iznosili, a s druge strane su prihvatane tvrdnje tužioca bez ikakvog osnova. Nadamo se da će proces, bar ovo do kraja biti fer, kada već nije bio do sada. Mi se samo nadamo da će general doživeti kraj procesa i to je u suštini ono za što se borimo.

GLAS: Ko je još u Ševeningenu?

MLADIĆ: Od Srba su tamo još Radovan Karadžić, koji takođe priprema odbranu za drugostepeno veće, kao i Mićo Stanišić i Stojan Župljanin kojima su izrečene pravosnažne presude. U Ševeningenu su i bivši čelnici Herceg-Bosne kojima je takođe izrečena pravosnažna presuda i koji čekaju upućivanje na izdržavanje kazne.

GLAS: Koliko su oni međusobno u kontaktu?

MLADIĆ: Svi su oni po ceo dan zajedno. Mićo i Stojan čekaju upućivanje na izdržavanje kazne, a Radovan mnogo vremena provodi u pripremi odbrane, jer se on sam brani. Za svako poštovanje je to što on radi i nadam se, isto kao i za svog oca, da će biti oslobođen. I sa Hrvatima su u veoma korektnim odnosima i izuzetno pristojno se ponašaju jedni prema drugima.

Novi posao za činovnike

GLAS: Da li je tačno da bi u Hagu trebalo da bude tribunal za ratne zločine počinjene na Kosovu zato što nije uspjelo formiranje Specijalnog suda u Prištini?

MLADIĆ: Tamo je sada glavna priča da se čeka formiranje tribunala za Kosovo. Dosta činovnika Haškog tribunala je ostalo bez posla, jer im je smanjen budžet, pa očekuju da će dobiti posao u tom novom tribunalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana