Да ли је могуће доношење закона о Уставном суду?

ATV
Да ли је могуће доношење закона о Уставном суду?

Клуб СНСД-а у бх. парламенту планира да ради на коначном уклањању страних судија из бх. правосуђа. Зато траже потенцијалне партнере у Представничком дому за доношење Закона о Уставном суду БиХ.

Наш задатак је да покренемо питање странаца у Уставном суду, иако је тешко говорити о законским измјенама када знамо да Бошњацима одговара овакво стање, сматра Ненад Стевандић, шеф Српског клуба у бх. парламенту.

“Ако хоћете било какву државност - нема државности са страним судијама. Тако да сте у великом раскораку - на једној страни причате о Босни и Херцеговини, о држави, о њеним државним прерогативима, а са друге стране браните поставку страних судија у властитој држави. Тај суверенитет не може да одстоји заједно. Или једно или друго. Или држава или протекторат”, каже Ненад Стевандић, шеф Српског клуба у Представничком дому ПС БиХ.

Представници Бошњака у заједничким институцијама сматрају да су појединачне иницијативе осуђене на пропаст и да неће добити потребну већину. Ипак, ако би се повела озбиљна прича око реформе правосуђа, то бисмо подржали, каже посланик СДА Шемсудин Мехмедовић.

“Мислим да разговоре о једној реформи правосудног система у БиХ свакако треба да покрену политички лидери у најмању руку, или политички субјекти који имају значајан број посланика у парламенту БиХ. И с те стране имаће саговорника било ко, ко покрене ту иницијативу”, каже Шемсудин Мехмедовић, посланик СДА у Представничком дому ПС БиХ.

БиХ је једина земља у регији у којој странци доносе одлуке у кровној правосудној институцији. Потребно је пронаћи модел по којем би сва три конститутивна народа у суду била једнака, али без присуства странаца - каже професор уставног права, Миле Дмичић. Уставни суд је појединим одлукама онемогућио функционисање Републике Српске као државотворног дијела БиХ, оцјењује Дмичић.

“Посебно је важно да се због свега онога што зовемо негативностима у досадашњем функционисању, организацији, начину одлучивања, извршавању одлука и свему другом Уставног суда БиХ - дође до тога да у Уставном суду пресуђују држављани БиХ”, рекао је Дмичић.

Четири члана Уставног суда долазе из Федерације БиХ, два из Републике Српске, док преостало троје бира предсједник Европског суда за људска права након консултација са Предсједништвом. 

Предсједник Уставног суда БиХ, Златко Кнежевић, каже да они не могу да утичу на статус страних судија. Подсјећа да Устав више од деценију дозвољава да парламент БиХ  донесе закон којим би се судије бирале на другачији начин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана