ДЕИ: Припрема одговора на додатна питања из Упитника у завршној фази

Срна
ДЕИ: Припрема одговора на додатна питања из Упитника у завршној фази

Сарајево - Припрема одговора БиХ на додатних 655 питања Европске комисије је у завршној фази, рекла је Срни портпарол Дирекције за европске интеграције (ДЕИ) Марина Каваз Сиручић.

Сиручићева је истакла да су до сада 33 радне групе завршиле посао или издвојиле оне одговоре о чијем садржају нису постигле сагласност.

“Очекује се да преостале двије радне групе хитно доставе усаглашене и спорне одговоре ДЕИ, да би нефинализиране одговоре могла размотрити Комисија за европске интеграције”, рекла је Сиручићева.

Она је појаснила да је преостале одговоре садржајно могуће завршити ускоро, а онда слиједи њихово потврђивање на свим нивоима власти да би преводи свеобухватних одговора, након потврде и у Савјету министара, могли бити упућени Европској комисији.

“Када ће цјелокупан посао бити окончан, Дирекција не може процијенити, јер не може утицати на динамику осталих учесника у овом послу”, рекла је Сиручићева.

Предсједништво БиХ усвојило је на сједници 12. децембра заједничку изјаву у којој се изражава опредијељеност да до 31. децембра буду достављени одговори БиХ на додатна питања Европске комисије у поступку припреме мишљења о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ.

Европска комисија је 20. јуна прослиједила 655 додатних питања на Упитник с циљем припреме мишљења о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ.

Сврха додатних питања јесте да БиХ појасни иницијалних 3.242 одговора на Упитник који су у фебруару предати предједнику Европске комисије Жан Клод Јункеру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана