Цвијановић и Вигемарк: Надамо се да ће БиХ у најскоријем периоду добити статус кандидата

Срна
Цвијановић и Вигемарк: Надамо се да ће БиХ у најскоријем периоду добити статус кандидата

Бањалука - Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас у Бањалуци са шефом Делегације и специјалним представником ЕУ у БиХ Ларс-Гунаром Вигемарком.

На састанку је било ријечи о активностима које институције Републике Српске проводе у процесу европских интеграција, као и о актуелним политичким и економским темама.

Цвијановићева и Вигемарк су размијенили мишљење о финализацији додатних одговора на питања из Упитника Европске комисије, те је изражен оптимизам да ће из БиХ ускоро бити упућени усаглашени обједињени одговори и да ће БиХ у најскоријем периоду добити статус кандидатата за чланство у Европској Унији.

Цвијановићева је овом приликом поновила да су институције Републике Српске незаобилазан фактор у процесу европских интеграција, те да се заједничке активности у БиХ на овом плану могу реализовати у складу са правилима и принципима система координације.

Како је саопштено из кабинета предсједнице РС, њих двоје су такође разговарали о процесу конституисања власти након окотобарских избора, те је Цвијановићева истакла да је формирањем власти Република Српска показала да предњачи у односу на остале у БиХ гдје ти процеси још трају.

Предсједница Републике Српске је истакла да ће фокус свих надлежних институција Републике и у наредном периоду бити институционална, фискална и буџетска стабилност, као предуслов за успјешан наставак провођења реформских мјера.

Вигемарк је овом приликом упутио званичну честитку Цвијановићевој поводом избор за предсједника Републике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана