Цвијановић: Забрињава пораст исламског радикализма у БиХ

Срна
Цвијановић: Забрињава пораст исламског радикализма у БиХ

Бањалука - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да веома забрињава пораст исламског радикализма у БиХ и да је апсурдно што се тим питањем, као и повратком џихадиста не бави нико од страних дипломата у БиХ.

Цвијановићева је истакла да, нажалост, ти кругови међународне заједнице затварају очи на пријетњу.

“Ми имамо јасан закон у БиХ - онај који иде на страна ратишта мора бити строго кажњен, а имамо случајеве људи који су ратовали на страни терориста који добијају благе казне, као да су ишли радити негдје на бауштелу, а не убијати и терорисати људи”, рекла је Цвијановићева за хрватски “Вечерњи лист”.

Она је подсјетила да је сваки терористички напад који је изведен у свијету на неки начин повезан са БиХ било да је ријеч о оружју или документима, те навела примјер Њујорка и Мадрида.

Цвијановићева је напоменула да је терористичких напада било и у Републици Српској и у Федерацији БиХ, те да је од неколико амбасадора западних земаља, када их је питала шта мисле о тим терористима, добила одговор да, гледано према постотку у односу на број становника, то није велики број.

“Замислите тако ступидан одговор. Умјесто да кажу како ћемо заједнички ријешити тај проблем. Довољан је само један такав да побије стотине људи. А кад неко данас јавно говори о томе, Бошњаци га нападну. То је велика срамота, јер ми не говоримо о народу, већ о терористима који нам свима могу нанијети зло”, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла и да је забрињава проблем са мигрантима, јер осим безбједносне, представљају и здравствену пријетњу, а овдје нема услова за њихово збрињавање.

“И ту смо заузели јасан став. Од почетка смо рекли да нам не треба новца ЕУ да збринемо те мигранте, јер они иду према ЕУ. Ви њих пустите да уђу и тамо рјешавајте њихов проблем. То је проблем који ће још дуго трајати, јер нема никаквог системског рјешења за њега”, оцијенила је Цвијановићева.

Када је ријеч о резервеном саставу полиције Републике Српске, Цвијановићева сматра да је Републици Српској потребан резервни састав, јер је много јефтинији, а и бавиће се елементарним непогодама да тај посао не ради полиција и други органи.

Она је поручила да Српска имамо право и легитимитет основати резервни састав, што има у свакој земљи чланици ЕУ.

“Шта год да се ради у Републици Српској, одмах сви скоче, поготово бошњачки политичари, а након њих одмах скачу и стране дипломате који одмах подрже оно што Бошњаци кажу. Никада нисам видјела да стране дипломате скоче и подрже оно што су рекли хрватски или српски политичари. То постане толико фрустрирајуће да нас је то и довело до тога да смо се удаљили једни од других”, рекла је Цвијановићева.

Предсједник Српске сматра да би, да нема приче о резервеном саставу, била нека друга измишљена тема, те подсјетила како су прије годину и по дана насловнице у цијелом свијету биле о томе како Република Српска има паравојне формације.

“Иза тога је дошао ред на прекомјерно наоружавање у Републици Српској, како Министарство унутрашњих послова набавља оружје, док нико не говори о томе како се годинама у федералном МУП-у набавља оружје”, закључила је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана