Цвијановић: Познат састав Владе

Срна
Цвијановић: Познат састав Владе

Бањалука - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је вечерас да јој је већ познат састав будуће републичке владе, али да ће детаље о томе, ипак, саопштити мандатар Радован Вишковић на наредној сједници Народне скупштине.

“Влада ће сада бити нешто мало шира, у смислу више коалиционих партнера, него раније. То даје неку додатну сигурност и у парламенту, јер ће постојати комотна већина. Мислим да ће бити и квалитетнија расправа, јер је раније постојала блоковска подјела у којој је постојало апсолутно неразумијевање. Добро је што је направљена ова ширина и подршка у којој видим велику шансу”, оцијенила је Цвијановићева.

Она је нагласила да је као предсједник Српске веома заинтересована да влада има што ширу политичку већину, јер то даје стабилност институцијама.

“Желим да влада има комотну парламентарну подршку и већину јер ће јој то давати могућност да дође до квалитетнијих рјешења и отвори широку расправу са више приједлога, а не да буде у грчу и размишља како ће доћи до тог броја од већинска 42 посланичка гласа”, рекла је Цвијановићева за РТРС.

Према њеним ријечима, у Српској постоји много ствари на којима се мора радити ангажовано, заједнички и без разврставања на власт и опозицију.

Цвијановићева је навела да неће бити проблема са некадашњим опозиционим посланицима, који су одлучили да буду дио парламентарне већине у Српској, иако су раније били жестоки критичари Владе.

“Они су прихваћени и препознати као дио већине. Политички, то може да дјелује чудно када људи кажу да је неко промијенио страну. Али, мислим да су ти људи препознали да одређене своје ставове, планове и идеје могу да реализују само ако су на власти, што је и тачно у крајњем случају”, рекла је Цвијановићева.

Она је поновила да су поменути политичари морали да траже и развијају партнерства у оквиру владајућег коалиционог блока уколико су жељели да проведу неке своје политике, оставе траг у друштву и буду саставни дио система одлучивања и институција.

Она је истакла да је раније одлично сарађивала са новим-старим предсједником Народне скупштине Недељком Чубриловићем, који је недавно искључен из ДНС-а, додајући да ће та сарадња бити настављена у троуглу-предсједник парламента, предсједник Српске и предсједник Владе, али и са српским чланом Предсједништва БиХ.

“Вјерујем да ће ускоро бити успостављен Савјет министара. Имаћемо одличну сарадњу и са планираним кадром који ће бити предсједник тог савјета, нашим људима на нивоу БиХ и посланицима. То би требало да буде формула за успјех”, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да проблеми у ДНС-у неће утицати на стабилност институција, јер постоји довољно политичких партија и субјеката који ће допринијети стабилности Српске, њеном напретку, доношењу квалитетних и добрих институционалних одлука и рјешења.

“Немам страхове да ће ово што се дешава у оквиру ДНС-а нешто пореметити. Принципијено могу рећи да је све што се тамо дешава унутрашња ствар те партије и немам баш никакав проблем у комуникацији са господом Чубриловићем и Павићем. Шта ће се десити на крају, то опет зависи од људи у ДНС-у”, навела је Цвијановићева.

Говорећи о приоритетима нове власти у Српској, Цвијановићева је истакла да није лако постићи да просјечна плата износи хиљаду КМ, али да је то оствариво.

“Треба наставити путем који смо трасирали, а то значи чврст дијалог са социјалним партнерима и да се прецизирају мјере. Требамо водити више рачуна о онима који раде у реалном сектору и морамо се додатно ухватити у коштац са неким стварима”, додала је Цвијановићева.

Она је подсјетила да се већ кренуло са реализацијом неких мјера и као примјер навела да је Влада преузела обавезу рефундирања трудничког боловања за запослене, те да је повећан неопорезиви дио дохотка чиме се Влада одрекла више од 60 милиона КМ из буџета да би се то прелило на раст плата.

“Институције морају развијати програме који ће довести до већих плата, већег броја запослених и већег подстицаја предузетништву. Оне су и до сада спроводиле мјере, као што су подстицаји у запошљавању, што ће бити настављено, али те мјере нису могле бити веће у вријеме када се Српска борила са свјетском кризом, поплавама и сушама. О томе треба размишљати сада када је буџет стабилан и када је приходовна страна све боља”, истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, убудуће ће бити много више разговора о демографској слици Републике Српске.

“Хоћу да отворимо ту причу и сигурна сам да ћемо доћи до одрживог рјешења који ће дефинисати програме подршке да би наша демографска слика била боља. То је проблем који позива на узбуну. Са проблемом демографске природе се не суочава само Српска, већ и регија, па и много богатије земље у Европи, попут скандинавских које имају веома добре социјалне програме”, рекла је Цвијановићева.

Говорећи о реорганизацији Владе, она је истакла да је то било неопходно, јер су потребе данашњег друштва другачије него у ранијем периоду.

Она је додала да би се могло још много тога урадити, те напоменула да није задовољна помацима који су остварени у области образовања.

“Не желим да обезвриједим квалитет образовања, али морамо да се запитамо да ли кроз образовни процес производимо кадрове који могу да добију посао или не. Реорганизација Владе треба да помогне да се дође до тих одговора и да се храбрије приступи сфери образовања и каже које је кадрове потребно образовати”, рекла је она.

Према њеним ријечима, реорганизација ће допринијети да фокус буде на привреди и модерним технологијама и могућим новим областима у којима се могу производити кадрове, који могу да допринесу укупном расту. 

Српска функционална, политичка и економска стабилност биће очувана

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је задовољство што је Српска и овај пут показала пуни капацитет и успјела одмах након избора да конституише власт, те поручила да ће све њене институције заједничким снагама радити на очувању политичке и економске стабилности.

“Народна скуштина је функционална, већ је почела да ради, очекујемо за неколико дана да имамо нову владу, што је изузетно важно. Изабрали смо делегате и показали да можемо да функционишемо и да брзо спроведемо изборне резултате. У свакој држави то је изузетно важно”, рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да тај процес иде много спорије у другом дијелу БиХ, додајући да је Српској у интересу да се и тамо ствари брзо дешавају како би могла да се изведе власт из два ентитета на ниво БиХ, те да се даље несметано функционише.

Цвијановићева каже да има многа очекивања, као што је имала и раније на позицији предсједника Владе Српске.

“Сигурно ћемо моћи да се крећемо даље и у политичком и у економском смислу. Политичка ситуација је таква да можемо да имамо функционалност институција, да смо стабилни. Одувијек је то био приоритет. Ако имате политичку стабилност, значи да имате несметан рад институција, а институције морају да раде несметано да бисте могли да извршавате своје обавезе према грађанима”, рекла је Цвијановићева вечерас за РТРС.

Због тога је, нагласила је Цвијановићева, важно имати испрофилисану политичку структуру која управља процесима, али и преко те структуре и већине којом она располаже, гарантовати стабилност институција, односно редовност извршења свих обавеза.

Она је навела да Републику Српску у економском смислу чека још много изазова, али да је задовољна стањем у којем оставља буџет новој влади.

“Буџет је много стабилнији и не може се поредити са оним који сам ја имала када сам постала предсједник Владе зато што су то била тешка, изазовна и нестабилна времена. Носили смо се још са посљедицама економске кризе, много процеса је било отворено. Данас Република иде сигурнијим кораком напријед, а да би наставила, морате да имате побољшану финансијску слику и она јесте побољшана. Али, то није крај онога што желимо да постигнемо”, поручила је Цвијановићева.

Она је напоменула да је данас имала прилику да разговара са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и мандатаром за састав нове владе Радованом Вишковићем о мјерама које треба предузети.

“Стално разговарамо о томе које мјере треба предузимати. Има много тих мјера, видјећете и у експозеу мандатара, односно будућег премијера, да ће тамо бити фокус на економским кретањима и активностима које ћемо наставити да радимо с обзиром на то да смо много тога започели. Али, биће и неких новости”, најавила је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је важно да сви са своје позиције са које ће радити допринесу заједничком резултату.

“И биће тако. Српски члан Предсједништва БиХ са своје стране, ја као предсједних Републике са своје стране и Влада која ће уживати нашу подршку. Заједно ћемо радити, али намјеравам да покренем неке програме као предсједник Републике да би све то заједно дало резултат који ће значити бољу, јачу стабилнију, просперитетнију Српску. Има много ствари на које још треба обратити пажњу. Морамо ићи крупнијим корацима напријед”, сматра Цвијановићева.

На питање које је најважније циљеве поставила пред Вишковића, Цвијановићева је рекла да су кроз разговоре и политике рекли да је то - више радних мјеста.

“Морамо да се озбиљније посветимо неким проблемима који су показали да нас коче и да евентуално могу да блокирају наше кретање напријед. Најавила сам да ми је важно да почнемо са националним програмом демографске обнове. Мора да постоји нови однос према младима, њиховим потребама и шансама за запошљавање. Да бисмо то све урадили и покретали неке активности треба да имамо Владу са свим својим мјерама. Очекивања су да се задржи стабилност, да смо функционални, да можемо да утврдимо приоритете и да их реализујемо”, каже Цвијановићева.

Она је најавила да ће бити много градње инфраструктуре и у енергетском сектору.

“Постоји пуна опредијељеност мандатара и људи за које знам да ће бити у влади да се иде на тај начин. Имамо подршку српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика. Он даје додатни подстицај свим нашим креацијама. Ми смо заједно на истом задатку и моја је обавеза да обезбјеђујем јединство те врсте”, истакла је Цвијановићева.

Она је додала да жели да институције Републике Српске говоре једним гласом, а да њени представници на нивоу БиХ знају како треба да дјелују.

“Знаће и овај пут. Дакле, да сарађују са институцијама своје Републике одакле су дошли и на чијој територији су били у изборном процесу. Њихова одговорност је превасходно према грађанима Српске, а то значи према институцијама, јер оне одржавају функционалност и живот цијеле Републике. Када постављамо циљеве и приоритете, онда то заједнички радимо. На то сам веома поносна”, рекла је Цвијановићева. 

Српска ће бити ослобођена од притисака политичког Сарајева

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да ће нова влада Републике Српске имати више маневарског простора за додатне економске мјере и реформе, јер ће бити поштеђена политичких притисака које је Влада коју је она водила трпјела од политичког Сарајева у којем је власт чинила друга политичка гарнитура.

Цвијановићева је рекла да је често препознавала готово осветничку потребу политичког Сарајева и опозиције у Српској да се обрачунавају са институцијама Републике Српске само зато јер су незадовољни тиме ко чини власт.

“Препознавала сам и њихов обрачун са грађанима кроз то да им се ускрате одређена средства и реализација неког пројекта да би могли рећи да им власт у Српској то не извршава, а у ствари су они блокирали новац”, изјавила је Цвијановићева.

Она је додала да очекује да тога више неће бити јер ће у Савјету министара сједити одговорни људи који ће у репрезентацији која игра и у Парламентарној скупштини и на челу са предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком моћи да деблокирају одређене процесе који су важни за Српску и да поставе ствари на право мјесто.

“То значи да ће институције Српске бити ослобођене тог притиска, то је превасходно важно за Владу јер да би она могла да креира и извршава мјере мора да рачуна на подршку свих - Народне скупштине која ће имати комотну већину, предсједника Републике, члана Предсједништва и свих других наших представника на заједничком нивоу”, нагласила је Цвијановићева.

Оцјењујући прве радне дане у Сарајеву предсједавајућег Предсједништва БиХ, Цвијановићева је за РТРС рекла да је Додиков став када је ријеч о симболима Републике Српске у заједничким институција досљедан и у складу са његовим принципима.

“Он показује свијест колико је важно да се адекватно Српска представља на заједничком нивоу. Поздрављам његов став који је у складу са нашим политикама. Наши грађани дали су велико повјерење Додику на изборима па би другачије понашање било неприхватљиво. Ово су политике које ми заговарамо, оне нису на штету било кога, већ прате линију коју морају да прате”, истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Додиков став је очекиван, јер је он изабран у Српској да штити интересе Републике Српске и говори у њено име у складу са интересима и програмом који су грађани снажно и масовно подржали.

“То што је Сарајево амбијент у којем не можете функционисати на тај начин друга је прича, али то и даље не значи да ми као представници Српске, само зато што то Сарајево или неки странци не воле, треба да проведемо свој мандат сједећи негдје у ћошку и чекамо шта нам они испостављају као дневни ред. То треба да буде сасвим обратно, управо овако као што ради Додик”, сматра Цвијановићева.

Она је додала да је друга ствар што је амбијент у који Додик долази непријатељски настројен према Српској, а посебно према њему лично јер је он промотер интереса Републике Српске и што је БиХ држава која се одржава на апаратима.

“Неопходно је да се повуку вертикале, због чега смо раније и инсистирали на Механизму координације, да сви наши представници из Српске који дјелују на нивоу БиХ морају да усаглашавју своје поступке са републичким органима и мислим да ће то овај пут сасвим добро функционисати”, додала је Цвијановићева.

Она је рекла да је важно и да се кроз кривични закон и неке измјене утврди одговорност за поступање које би било изван устава или за преузимање обавеза на нивоу БиХ које су супротне интересима Републике Српске или које су донесене без адекватних консултација са њеним органима и институцијама.

“Када смо се раније бавили тим питањем онда је опозиција у Српској, која је била власт на нивоу БиХ, говорила да ми то најављујуемо јер они сједе у Сарајеву. Ево ја то сада најављујем, а сједиће иста политичка гарнитура и у Бањалуци и у Сарајеву. Дакле, нема никаквог реваншизма. Морамо ствари доводити у ред”, навела је Цвијановићева.

Она је рекла да је логично што је након преузимања мандата предсједника прво посјетила Србију, гдје се састала са предсједником те државе Александром Вучићем и гдје је топло примљена.

Цвијановићева је захвалила Вучићу за дочек и конструктивне разговоре у којима су размијенили мишљења о многим стварима и додала да је много важно да се веза продубљује са свим институцијама у Србији.

“Веома сам задовољна интервенцијама Србије када је ријеч о пројектима које су реализовали у општинама и градовима Српске, као и најавама да ће Србија и даље помагати кључне инфраструктурне пројекте. Веома смо заинтересовани да наш ауто-пут '9. јануар', од Бањалуке до Добоја, настави да се гради и дође до Србије. Много је важно да смо окупљени заједно око свих крупних догађаја”, рекла је Цвијановићева.

Говорећи о спољној политици, Цвијановићева је истакла да је важно да отворе врата за Републику Српску гдје је год то могуће.

“Често смо суочени са разним притисцима и стереотипима, прави се лажна и вјештачка слика о БиХ и о томе да вам је саговорник само неко ко је на нивоу БиХ и она је нанијела много штете Српској, а у крајњем случају и БиХ, иако то многи у БиХ не разумију. То је нанијело штету и људима који су требали да буду наши саговорници, али због тих клишеа то нису били, иако би им било много лакше да су имали директни контакт са Српском, али полако отварамо врата”, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да има велика очекивања од људи који ће бити именовани за нове амбасадоре.

“Очекујем да ће они знати избалансирати ту слику и да неће служити остваривању циљева само једне политике или само једног народа и да ће знати да одразе комплексност БиХ и интересе свих. Такође, наши људи, било да су у Влади или на другим функцијама, треба да користе прилику за сваки контакт и отварање врата за Републику Српску”, нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Српска жели да има партнерство и да разговара са свима како би образложили позицију Републике Српске.

“Када то не радимо онда они сами креирају слику, врло често исфабриковану, лажну и нетачну. Такође, не желимо да се одричемо оних који су нам доказани пријатељи као што је Русија. Она је доказани пријатељ не само Српске, него и цијеле БиХ, јер су се они врло досљедно придржавали Дејтонског споразума и бранили међународно право. То што неки не желе да то виде, користе ту добру вољу и уклапају је у глобалну антируску хистерију, друга је ствар”, навела је Цвијановићева.

Цвијановић: Дјеца помажу дјеци - главна порука манифестације

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је главна порука хуманитарне манифестације “С љубављу храбрим срцима” да дјеца помажу дјеци и да одатле потиче све.

Цвијановићева је истакла да је одлучено да се ове године уведе нови концепт када је ријеч о овој племенитој акцији, али да ће бити задржано и најбоље из њених претходних издања.

Она је рекла да се много дјеце широм Српске сада појављују као партнери предсједника Републике у реализацији овог пројекта.

“Имамо наше младе таленте који долазе из различитих дијелова Српске и они су с поносом прихватили да буду партнери ове манифестације. Иза свега стоји хуман, топао и људски гест, а порука је да дјеца помогну дјеци и да одатле потиче све. Суштина и вриједност овог догађаја јесте у томе да ће дјеца реализовати свој умјетнички програм, а то ће бити подстицај и за друге”, нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, сви ће бити дио великог загрљаја Републици Српској и ангажовани на томе да буде обезбијеђено нешто сасвим ново и револуционарно, не само када је ријеч о Српској, него и региону.

“Ићи ћемо у набавку роботике која помаже дјеци која имају проблеме са кретањем. Таква терапија не постоји на овим просторима, осим на једном мјесту у Хрватској и Словенији. Доказано је да та терапија даје много боље резултате. Нажалост, потребе у Српској су велике”, додала је Цвијановићева.

Она је рекла за РТРС да ће бити задржани хуманитарни телефони на које ће се јављати јавне личности, а да ће ангажовати велики број стручњака који ће објашњавати због чега је важно да буде набављена опрему коју намјеравају да инсталирају у Завод за физикалну медицину “Др Мирослав Зотовић” у Бањалуци.

Донаторско вече, које се организује у оквиру хуманитарне манифестације “С љубављу храбрим срцима”, биће одржано 23. децембра под високим покровитељством предсједника Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана