Cvijanović: Mnogo posla je urađeno, ali namjeravamo i još više

Cvijanović: Mnogo posla je urađeno, ali namjeravamo i još više 13.06.2018 23:55 | Srna

Banjaluka - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je finansijska situacija u Srpskoj potpuno stabilna i da su netačni navodi opozicije i pojedinih federalnih medija da Republika ne stoji dobro kada je riječ o budžetu.

Cvijanovićeva je ocijenila da su 2016, 2017. i prva polovina ove godine dobra osnova za dalje kretanje Srpske i nešto čime na finansijskom planu treba biti zadovoljan nakon teškog perioda i problema s kojima se Republika prije toga borila.


Ona je naglasila da su besmislene tvrdnje opozicije da nema plata i penzija, jer se sve obaveze redovno izmiruju, a obezbijeđena su čak i povećanja.

“Kada je riječ o penzijama, od 1. januara 2016. godine ili otkako smo preveli isplatu penzija na trezor, nema ni dana kašnjenja. Važna stvar je da smo u tom periodu postigli ukupno povećanje penzija od 20 odsto. U julu, prilikom isplate junske penzije, osjetiće se povećanje od dodatnih 2,5 odsto, što čini pomenuto ukupno povećanje od 20 odsto”, rekla je Cvijanovićeva za RTRS.

Ona je naglasila da je to sasvim solidno kretanje i dobra pretpostavka za ono što će ova i nova Vlada raditi u budućnosti, te dodala da je najlakše biti opozicionar i u javnosti davati obećanja poput povećanja penzije za dodatnih 10 odsto.

“Ponosna sam da smo kao Vlada sa penzionerima dogovorili na koji način ćemo vršiti povećanja. To smo radili da ne ugrozimo cjelokupan sistem plaćanja, a da penzioneri svakih par mjeseci, stalno i u kontinuitetu dobiju određeno povećanje. Dogovorili smo se da se to dešava u više koraka i da su oni sigurni da će sve biti redovno, kao što i jeste”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da se u vezi sa povećanjima penzija vodilo računa o cjelokupnom sistemu, te da penzioneri Srpske, s kojima ima odličnu saradnju, znaju da će u narednom periodu biti još predviđenih intervencija u tom smislu.

“Sad smo dodatno povećali penzije za 2,5 odsto, nakon toga će biti još jedna intervencija. Mnogo je važno da naši penzioneri sada znaju i šta su planovi do kraja ove, a šta za narednu godinu. To, ipak, daje jednu vrstu sigurnosti, jer je riječ o mnogo ranjivoj kategoriji i ljudima o kojima treba da vodimo računa”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo saradnjom sa penzionerima i njihovim udruženjem, te navela da će i buduća koaliciona vlada, kao sadašnja, morati da vodi računa o penzionerima i ostalima.

Komentarišući navode pojedinih federalnih medija o problemima u Srpskoj, Cvijanovićeva je istakla da je Vlada povećala agrarni budžet za podsticaje u poljoprivredi sa 60 na 71 milion KM, te da na tom planu nema nikakvih kašnjenja prema poljoprivrednicima za razliku od Federacije BiH, pa čak i nekih zemalja u okruženju koje su članice Evropske unije.

“Lako je govoriti i podmetati neke laži i netačne informacije, ali očigledno je da se to radi u kontinuitetu kada je u pitanju odnos FBiH i medija iz tog entiteta prema Srpskoj”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula i da je Srpska, za razliku od FBiH, uvela važnu mjeru -isplatu 405 KM nezaposlenim porodiljama u trajanju od 12 ili 18 mjeseci.

“Bitno je da smo sa svim socijalnim partnerima postigli dogovor i riješili dosta onoga što smo definisali kao zajednički cilj. Ostao nam je dio koji se odnosi na konačno potpisivanje memoranduma sa Boračkom organizacijom Srpske /BORS/, kojim će uskoro biti tretirana važna pitanja i koja će predstavljati dodatnu podršku za jednu od boračkih kategorija”, najavila je Cvijanovićeva, dodavši da je mnogo urađeno ali da da se namjerava postići još više.

Ona je dodala da je sve postignuto, uključujući i mjere koje su najavljene uskoro, jeste zajedničko vlasništvo institucija - Vlade, predsjednika, Narodne skupštine, socijalnih partnera i određenih udruženja.

“Zajedno smo napravili mnogo dobrih rješenja. Imamo zaključen memorandum sa poslovnom zajednicom i Sindikatom, a u narednih par nedjelja imaćemo, kao što sam rekla, i sa boračkom populacijom. Svi oni cijene ono na čemu zajedno rade s Vladom i ono što postižemo je zajednički rezultat za bolju i stabilniju Srpsku”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je lani zabilježen rekordni broj zaposlenih u Srpskoj, te da postoje ambicije da na tom planu ove i naredne godine dođe do značajnog povećanja.

“Vlada to ne može postići sama već zajedno sa poslovnom zajednicom, Sindikatom, kao i da sasluša ono što o rješavanju određenih pitanja kažu iskusni penzioneri. Imamo plan i mnogo je ugodno kada se stvari rješavaju planski”, navela je premijer Srpske.

Ona je naglasila da je potrebno da građani znaju da mogu da rade zajedno sa svojim institucijama i ostvaruju tu vezu preko svojih udruženja.

“Vrata Vlade sam apsolutno otvorila i svih ovih pet i više godina ona je mjesto komunikacije i svih dogovora”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da ne stoji opoziciona priča o prezaduženosti Srpske, jer je zaduženost, prema podacima iz januara, na nivou od 40 odsto, što je mnogo manje od svih zemalja u okruženju, te da Srpska nesmetano funkcioniše zbog pojačane privredne aktivnosti, iako je povukla svega dvije tranše Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/.

“Došlo je do određenih rasterećenja i biće ih još kako bi privrednici mogli da zapošljavaju više ljudi, izvršavaju redovno obaveze prema državi i podižu plate. Prihodi Srpske su povećani i zbog povećanja intenziteta i efikasnosti rada naših kontrolnih organa. Mnogo toga u šta smo uložili je počelo da daje rezulate. To nisu pare uzete kao krediti. Mi već dvije i po godine imamo značajno povećanje prihoda”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je bilo planova o dodatnom zaduživanju kod MMF-a i putem aukcije trezorskih zapisa i obveznica, ali da se od toga, iz prethodnih razloga, odustalo.

“Sada radimo nešto drugo. Naš ministar finansija /Zoran Tegeltija/ je upravo bio na nekoliko destinacija s ciljem da pokušamo da Srpska izađe na međunarodno tržište kapitala. To ne radimo jer smo u finansijskoj stisci, već zato što je politički važno da se nađete na tom tržištu sa svojim imenom i prezimenom - kao Republika Srpska”, navela je Cvijanovićeva.  

Vlada brojnim mjerama pomaže pronatalitetnu politiku

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Vlada nastojala da pomogne pronatalitetnu politiku uvođenjem raznih mjera, a jedna od njih je naknada od 405 KM mjesečno za nezaposlene porodilje.
Cvijanovićeva je navela da Republika Srpska sa populacijom od 1,2 miliona stanovnika nema komoditet da se bilo koga odrekne.

Govoreći o demografskoj strukturi, premijer Srpske je rekla za RTRS da je sa poslovnom zajednicom napravljen aranžman za zaposlene porodilje, posebno one iz realnog sektora, da Vlada preuzme refundaciju porodiljskog odsustva u bruto iznosu, umjesto ranijeg finansiranja neto iznosa primanja.

“Imali smo u vidu nezaposlene, ali i zaposlene porodilje, računajući i na to da su ranjivije žene koje rade u realnom sektoru jer više zavise od volje nekog pojedinca, direktora i vlasnika, nego što je to u javnom sektoru”, objasnila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je Vlada, još dok je premijer bio Milorad Dodik, uvela besplatne udžbenike za djecu prvog i drugog razreda osnovnih škola, kao i za djecu iz višečlanih porodica svih devet godina ako su odlični učenici, što nema nigdje u regionu.

Kao mjeru podrške porodici i studentskoj populaciji, Cvijanovićeva je navela da je svih godina, uprkos teškoj krizi, održana niska cijena studiranja, jer se Vlada nikada nije saglasila sa zahtjevom da se poveća upisnina na fakultetima, kao i da je ta upisnina i do 11 puta manja nego u okruženju.

“Sve su te mjere vrlo planski rađene. I naravno da je žalosno da danas razmišljate o onome što je najvažnije, a to je ljudski potencijal i da osjećate da tu ima problema. Dosta su migracije narušile tu sliku, ali sigurna sam da će se mnogi vraćati”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je obaveza institucija da zajedno sa svojim partnerima u socijalnoj sferi donose rješenja i prave ambijent da sutra neko koji je otišao zato što možda nije bio zadovoljan jer nije bilo posla, ima mogućnost da radi.

“Neophodan je aktivizam, bez svakodnevnog truda nema pomjeranja. Mi smo dosta toga pomjerili, ali se ne osvrćem na to puno, kao što se ne osvrćem puno ni na to šta kaže opozicija, jer ovo gdje smo mi je praktični teren, mi smo vlast gotovo 13 godina i tu se dešava stvarni život. Lako je biti opozicionar, održite slovo, obećate kako će planeta biti ćoškasta, a ne okrugla kad vi budete vlast i idete kući”, navela je Cvijanovićeva.

Napominjući da je vlast u Srpskoj bila suočena sa stalnim pokušajima da se opstruišu institucije, da se zaustavi rad parlamenta, pa čak i sada sa blokadama saobraćajnica, Cvijanovićeva je naglasila da je Vlada spremna na sve izazove.

“Ovdje kad pogledate neko kretanje, uvijek vidite iste aktere. Nije moguće da je sve slučajnost a da nije politizacija. Ovdje ima jedna orkestrirana priča koja treba stalno da pravi neki nered, da stalno drže neku tenziju. Ono što je na institucijama jeste da budu institucije, država mora biti država, organi moraju da rade svoj posao. Ne možete na svako malo kretanje da pokazujete slabost ili emocije. Poštujem svakoga ko hoće da izrazi svoje nezadovoljstvo, ako zakon kaže kako da to radite”, poručila je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je naglasila da su institucije najveća vrijednost Republike Srpske, da moraju da rade svoj posao i da nemaju komoditet da budu ni slabe, ni slabašne, te da građani vole efikasne institucije u svakom pogledu.

Govoreći o najavljenom zakonskom rješenju o finansiranju nevladinih organizacija, Cvijanovićeva je rekla da je još prije tri, četiri godine ovo pitanje pominjano, te da je tada pravljena verzija pod drugim nazivom, koja je u stvari predstavljala prevod 80 odsto američkog zakona koji je dugo na snazi.

Taj zakon, navela je ona, tretira svakoga ko se bavi određenim aktivnostima, a novac dobija iz inostranstva.

Ona je objasnila da su prema tom zakonu takve nevladine organizacije dužne da kažu koje aktivnosti provode, ko su, kako se finansiraju, te da su svi takvi podaci dostupni na sajtu američkog Ministarstva pravde.

“Ako je normalno da strani advokati koji rade za Republiku Srpsku dobiju novac iz Srpske i nađu se na tom sajtu, zašto je problem da tako nešto imamo i ovdje. To je uvođenje reda, a ne udar na bilo kakvu slobodu medija. Ovdje nema ničega čak ni revanšističkog, ovo je pristup da uredite jednu oblast i mnoge zemlje imaju takve zakone i regulativu te vrste”, pojasnila je Cvijanovićeva.

Blokada saobraćajnica ima više veze sa politikom

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je blokada saobraćajnica neodgovorna, te da u svakoj normalnoj zemlji postoje mjesta gdje možete da izrazite svoje nezadovoljstvo na protestima i to niko ne spori.
“Ali da blokirate život, da ljudi ne mogu da se bave poslom, da obezbjeđuju medicinske usluge, da ne mogu da stignu tamo gdje su krenuli iz bilo kojeg razloga, to ima puno više veze sa politikom, a puno manje sa onim o čemu govorimo”, rekla je Cvijanovićeva.

Navodeći da poskupljenje nikome nije milo, ni vlasti, ni građanima, ni opoziciji, ona je rekla da je riječ o nekoliko poskupljenja koja su nametnuta na dnevni red.

“Jedno jeste bilo vezano za akcize, ali ostala su uslovljena pojavama i stanjima na globalnom tržištu na koje ne utiče Republika Srpska”, pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je zakonom jesno propisano kada Vlada može intervenisati s obzirom na to da je riječ o otvorenom tržištu i da se na slobodan način diktiraju određeni odnosi na takvom tržištu.

“Imamo situacije gdje smo intervenisali na ograničenje marže kad su u pitanju određene namirnice i proizvodi za opštu ili osnovnu potrošnju i naravno da će se Vlada baviti i ovim pitanjem”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da ni Vlada Federacije BiH nije donijela odluku o smanjenju cijena goriva, nego je postignut sporazum sa distributerima da to distributeri urade, zbog čega je sasvim logično pitanje zašto građani ne protestuju na benzinskim pumpama, već to ispostavljaju vlasti kao problem.

“Ne vidim logiku u tome. Postoje mnoge druge relevantnije adrese kojima se treba uputiti građanin nego što je to u ovom trenutku institucija. Mislim da je to jedna od stvari koja je, takođe, dobila političku dimenziju, pri tome ne želim da bježim od te teme. Mi se time bavimo i bavićemo se i na Vladi, ali hoću da kažem da se u uslovima otvorenog tržišta možete intervenisati samo u ograničenim stvarima”, navela je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je, prema trenutnim podacima, čak i sa najavljenim dogovorom u Federaciji BiH da cijene padnu za pet feninga, gorivo u Srpskoj i dalje jeftinije barem za jedan fening.  

Cvijanović: Biću novi predsjednik Srpske, radim otvoreno i bez lažnih obećanja

Kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će, nakon oktobarskih izbora, biti novi predsjednik Republike, jer građani sa njom znaju na čemu su i da radi otvoreno i bez lažnih obećanja.
“Namjeravam da pobijedim na izborima i da nastavim da radim sa našim građanima na isti način kako sam to radila i do sada - otvoreno, bez petljanja, bez lažnih obećanja”, rekla je Cvijanovićeva, dodavši da ne daje nikakva obećanja bez uporišta i za koja nije 100 odsto ili bar 99 odsto sigurna da mogu biti realizovana.

“Što se tiče kampanje, moraćemo javno da prezentujemo svoje politike i svoje stavove, a o rezultatima rada Vlade pričala bih i da nisam kandidat, jer je to sastavni dio mog političkog funkcionisanja više od pet godina”, dodala je Cvijanovićeva, koja je predsjednik Vlade Srpske.

Ona je rekla da ono što radi neće da svede na kampanju jer to nije kampanja, te da SNSD ima plan ponašanja i djelovanja.

“Građani sa mnom znaju na čemu su, jer nikada nije bilo nikakvog varanja. Napravili smo plan kretanja koji smo ostvarili. I za budući period imamo plan kretanja i ostvarićemo ga, a on podrazumijeva provođenje određenih mjera ove godine, i to naši socijalni partneri znaju, kao što znaju da to nije kampanja i da bih to radila i da nisam kandidat”, pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je Vlada Srpske stabilna, funkcionalna i da redovno izvršava sve svoje obaveze.

“Prije nekoliko godina to je bila noćna mora, jer je bilo teško nakon godina kriza. Danas smo stabilni, funkcionalni, redovno izvršavamo obaveze, nemamo probleme, znamo svoju poziciju i znamo kako da se štitimo od onih koji atakuju iz Sarajeva i sa drugih strana, a da pritom postižemo dobre ekonomske rezultate”, rekla je Cvijanovićeva za RTRS.

Ona smatra da kamapanja opozicije nije prestala od 2014. godine, jer su postojali pokušaji da se na različite načine nešto isproblematizuje, da se blokiraju institucije, te podsjetila na zauzimanje skuštinskih stolova.

“Nikada nismo poklekli i dozvolili da institucije ne rade. Zašto je bio cilj opozicije da zaustavi institucije, ako tako vole Republiku Srpsku, ako se kandiduju za važne pozicije u Republici Srpskoj”, upitala je Cvijanovićeva.

Ako se razumije važnost institucija, kaže ona, onda se politikama treba boriti protiv političkog neprijatelja na političkom terenu.

“Politički teren u kojem neko blokira institucije, a onda sebe promoviše kao nekoga ko će voditi institucije je propala stvar”, konstatovala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je važna povezanost srpskog člana Predsjedništva BiH i kadra uz Republike Srpske u Savjetu ministara sa predsjednikom Srpske, predsjednikom Narodne skupštine, predsjednikom Vlade, kao i njihovo zajedništvo da bi se mogle provoditi aktivnosti od značaja za Republiku Srpsku.

Cvijanovićeva je naglasila da je Srpska, uprkos blokadama koje su uglavnom dolazile od onih koji vrše vlast na nivou BiH a dolaze iz Republike Srpske, ostvarila rekordne rezultate.

Ona je podsjetila da je Republika Srpska prošle godine imala rekordan broj zaposlenih, te da je ostvarila najveću pokrivenost uvoza izvozom.

“To smo sve uspjeli uz potpunu blokadu svih tih ljudi koji sjede u Sarajevu, a koji dolaze iz Republike Srpske, a zamislite kakvi bi rezultati bili da smo imali pravi tim koji igra zajedno za Srpsku. Mi to hoćemo - tim koji igra zajedno, koordinisano, koji će se moći dogovoriti šta je važno od zakona i mjera, i ukoliko uđete u neke pregovore oko aranžmana da ih možete ispratiti, a ne da ih neko u Sarajevu blokira nakon što Srpska sve ispregovara, kao što je bilo u više slučajeva do sada”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da SNSD želi da njeni kandidati pobjede na svim nivoima, kako bi mogli igrati za sve u Republici Srpskoj i provoditi mjere od značaja za građane Srpske, te da rade na dodatnoj stabilnosti institucija.

“Plan je bio da mjera koja podrazumijeva 405 KM za nezaposlene porodilje bude uvedena od 1. januara 2017. godine, ali su nas oni zaustavili i krenuli smo sa tom mjerom godinu kasnije”, pojasnila je Cvijanovićeva i podsjetila da je Vlada od 1. januara 2016. godine uvela trezorsku isplatu penzija.

Ona je poručila da vjeruje u institucije Republike Srpske i da Republika može mnogo bolje i više kada su u Sarajevu ljudi koji znaju šta rade.

“Politika je mnogo važnija stvar od toga šta ćemo mi ispričati u kampanji i kako ćemo sa strane nešto komentarisati, prljati, a konkretno nemate ništa iza sebe. Hoćemo rezultate. Ovi su bili dobri, a kada budemo igrali zajedno kao tim, i mi u Srpskoj i naši predstavnici u BiH možemo da kreiramo rješenja”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je bila predsjednik Vlade svim građanima, te da namjerava da bude i predsjednik svim građanima Srpske sa punom svješću o važnosti institucija Republike Srpske, kao i koliko je malo građana u Srpskoj i da nema komoditeta da se odrekne bilo kog čovjeka.

Ona je naglasila da mora da postoji jedinstvo, a ne da se kaže da nećete da dođete da razgovarate sa predsjednikom Republike.

“Institicije Srpske moraju da funkcionišu kao jedno i da imaju dodatnu polugu, što jeste srpski član Predsjedništva BiH i odgovorni ljudi u Savjetu ministara koji rade za Republiku. To je moja vizija kako to treba da izgleda”, poručila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je počastvovana što je kandidat za predsjednika, navodeći da to doživljava veoma ozbiljno.

“Bila sam jako počastvovana i kada sam postala predsjednik Vlade i shvatila sam to kao ogroman zadatak. Tada sam se zaklela sebi da mora biti puno bolje, iako sam znala da su vremena teška, jer sam prije toga bila ministar, koliki je pritisak i koliko se mora raditi”, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da će kao budući predsjednik Srpske raditi još više da Republika Srpska bude bolja, jača i stabilnija, a njen građani sa svojim institucijama jedinstveni, jer onda, kako je istakla, nema straha od neuspjeha.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica