Цвијановић: Блокаде из Сарајева праве економску штету грађанима Српске

Срна
Цвијановић: Блокаде из Сарајева праве економску штету грађанима Српске

Бањалука - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је вечерас да неоправдана мрцварења, игре и блокаде које се упорно пласирају из Сарајева праве осјетну политичку, економску и финансијску штету грађанима Српске.

Цвијановићева је истакла да је неформирање власти на нивоу БиХ и Савјета министара гурнуло БиХ у још већи запећак.

“У оперативном смислу то за Српску ништа не значи јер у складу са уставним надлежностима обављамо свој дио посла, бавимо се привредом, социјалним питањима, образовањем и слично. Али, реализовање врло значајних инфраструктурних пројеката и аранжмана, за које треба сагласност нивоа БиХ, попут градње моста у Градишци или ауто-путева, стоји јер владају опште мртвило, неактивност, намјерне блокаде и незаинтересованост”, рекла је Цвијановићева за РТРС.

Она је оцијенила да је штета у вези са овим пројектима велика јер се блокадама заустављају грађевинска оператива, услужне дјелатности и оно што ствара нову вриједност, а што индиректно, негативно утиче на буџет.

“Међународна заједница на такве потезе и блокаде реагује пословично лицемјерно”, нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, формирање власти је услов да би политички систем БиХ функционисао.

“Тренутна ситуација је да се то намјерно опструише, те да се са тим циљем измишљају теме као што је НАТО”, каже Цвијановићева.

Она је оцијенила да су у власти на нивоу БиХ људи који у томе не треба да учествују након избора.

“Они не раде свој посао. Намјера странака из Републике Српске које су до избора биле у власти на нивоу БиХ јесте да што дуже задрже одлазећу гарнитуру, те да смање политички и оперативни простор који би требало да заузме СНСД у свом мандату”, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да ни након октобарских избора није била оптимиста да може доћи до српског јединства на нивоу БиХ, те додала да још не сматра да су странке дошле у ту фазу политичке зрелости да на политички исправан начин третирају власт у Сарајеву.

“Нисмо сви заједно још дошли у ту фазу да разумијемо како тамо треба да се дјелује. Ако говоримо о заједничком дјеловању, знам да се то неће десити, иако би то било добро због правила игре која би се успоставила”, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је јасно да се не може тек тако са неким ући у власт, иако је то пријеко потребно прије или касније реализовати. 

Цвијановић: Градимо инфраструктуру упркос опструкцијама

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да су инфраструктурни пројекти у Српској веома значајни за развој и да их реализују упркос опструкцијама са других нивоа власти.

Цвијановићева је подсјетила да је један од тих пројеката изградња Коридора “Пет це” кроз Српску, која је почела прије неколико дана, чији је циљ да се ауто-путем повежу Бањалука и Београд.

“Сигурна сам да ћемо динамиком коју је планирала наша Влада и уз подршку Србије за неколико година стићи до Београда. Захвална сам предсједнику Србије Александру Вучићу и премијеру ове земље Ани Брнабић за подршку коју нам пружају и што су се одлучли да граде свој дио ауто-пута према Бањалуци”, рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула и да ће нови мост у Градишци омогућити бољу саобраћајну везу са Хрватском, односно ЕУ.

“Много је важно да се изграђујемо и да наша стратешки документи, којима су узете у обзир потребе у источном и јужном дијелу Републике, буду испоштована. Нема развоја земље без квалитетних саобраћајница”, рекла је Цвијановићева за РТРС.

Говорећи о тврдњама да се Српска прекомјерно задужује, Цвијановићева је истакла да та прича нема упоришта и да је у посљедње двије године њеног мандата на позицији премијера ниво задужености био у знатном паду у односу на бруто домаћи производ.

“Српска је и тада, поредећи се са земљама региона, била у групи најбоље позиционираних”, нагласила је Цвијановићева.

Цвијановићева је додала да домаћа привреда, ипак, није јака колико би требало да буде, као и да и даље постоји раскорак између плата у јавном и приватном сектору.

Према њеним ријечима, циљ је смањити сиву економију и отварати нова радна мјеста у привреди који могу донијети економску корист и политичку и социјалну стабилност.

“Морамо видјети од чега се може живјети и шта у нашој привреди може дати нови подстицај развоју и донијети добро плаћена и сугурна радна мјеста”, истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да се свијет транформише у економској сфери, те да су на том плану битне модерне технологије и дигитализација која помјера ствари у привреди.

“Ми се тиме бавимо и та област биће важна за будућност. Важно је да повежемо привреду са системом образовања. Увјерена сам да ће то дати резултат и да ћемо у томе бити успјешни”, рекла је Цвијановићева.

Говорећи о тренду одласка великог броја људи у иностранство, Цвијановићева је навела да је Српска донијела низ мјера којима покушава да умањи тај проблем.

“Финансијска давања и подршка циљано иду према породици, мајкама, незапосленим породиљама. Развили смо сет мјера. Постоји и низ нефинансијских мјера које се односе на стварање сигурног амбијента. На томе морамо још много радити”, каже Цвијановићева.

Она је истакла да проблем одласка становништва не обухвата само простор Балкана, већ и чланице ЕУ.

“И у тим земљама постоје велики таласи радно способног становништва које одлази. То показује комплексност проблема јер када би ова појава била само на једном мјесту лакше би нашли начин како да то спријечимо. Наша обавеза је да покушамо да учинимо да то буде привремено, односно да креирамо амбијент који ће омогућити да се ти људи врате. Треба наставити повећавати плате и пензије, отварати нова радна мјеста и развијати инфраструктуру”, нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, статистички подаци о платама и трошковима живота показују да чланице ЕУ које су тај статус стекле у посљедњих пет година нису земље благостања.

Цвијановићева је поручила да јединство најважнијих институција Српске мора да постоји јер од тога зависи живот цијеле Републике.

“Моја комуникација са Владом и њеним предсједником је добра. Ми смо на истом задатку да обезбиједимо политички стабилну Српску, функционалне институције и испуњавање обавеза у складу са очекивањима наших грађана. Такође, блиско сарађујем и са српским чланом Предсједништва БиХ и са руководством Народне скупштине и народним посланицима”, рекла је Цвијановићева, додајући да је један од њених задатака да обезбиједи јединство институција. 

У Америци преговори о формирању новог универзитета у Бањалуци

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић најавила је да ће сутра боравити у посјети САД, гдје ће преговарати о формирању новог универзитета у Бањалуци и повећању броја запослених у компанији “Ен-Си-Ар”(NCR) која већ послује у Српској.

“Путујем у Америку, гдје ћу преговарати о успостављању новог универзитета који би требало да буде у Бањалауци. Нови универзитет би допринио позиционирању Српске на међународном плану у сфери образовања”, истакла је Цвијановићева.

Он је додала да је од почетка мандата имала низ иностраних посјета, а да већ сутра слиједи још једна, која би требало да резултира и јачањем привредне активности стране компаније, која у Бањалуци послује неколико година.

“Била сам као предсједник Владе укључена у њихов долазак у Српску. Ријеч је о компанији жЕн-Си-Арж са чијим челницима ћемо разговарати о начинима како да број радника у Српској, којих је сада око 300, повећају за бар још толико”, рекла је Цвијановићева вечерас за РТРС.

Према њеним ријечима, Република Српска се мора борити за позицију у свијету када је ријеч о економији.

“Један од начина јесте и повезивање са различитим земљама, али и нашим људима у иностранству. Срећна сам што смо на Форму дијаспоре у Бањалуци окупили много значајних људи и вјерујем да су они подршка политичком и економском развоју Српске”, каже Цвијановићева.

Говорећи о састанку са замјеником помоћника државног секретара САД Метјуом Палмером у Бањалуци, Цвијановићева је рекла да је разговор био прилично опуштен и требало би да буде у функцији мало бољег разумијевања него што је било до сада.

Она је навела да је на састанку било ријечи о политици, економији, безбједности, регионалним темама, односима у оквиру БиХ, те сарадњи БиХ и Српске са свијетом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана