Чубриловић: Нећемо да будемо дио нечега гдје појединачни интерси превлађују опште

Срна
Чубриловић: Нећемо да будемо дио нечега гдје појединачни интерси превлађују опште

Бањалука - Недељко Чубриловић је у Бањалуци окупио више од 140 бивших и садашњих ДНС-оваца који подржавају њега и троје народних посланика избачених из Демократског народног савеза.

Чубриловић, Споменка Стевановић, Милан Дакић и Споменко Стојановић су се у Народној скупштини састали са 70-ак ДНС-ових одборника из свих општина и градова у Српској, али, како тврде и 70-ак чланова Главног одбора те партије који их подржавају. Чубриловић најављује да ће Клуб, заједно са присталицама, до краја године прерасти у странку.

“Људима смо рекли да ћемо радити - уколико се крене путем нове политичке снаге - на принципима на којима је ДНС почео 2000. године. Има много тога што је квалитетно и што треба да задржимо. Не можемо више да стојимо иза интереса гдје појединачни превлађују опште,” рекао је Чубриловић, Независни демократски клуб.

Одборници који су се приклонили Чубриловићу кажу да их има још више, али нису сви могли данас да дођу у Бањалуку. Шеф сада већ бившег одборничког клуба ДНС-а у Зворнику, Драгослав Милановић, каже да се Градски одбор састао синоћ и једногласно одлучио да напусти странку.

“Ми смо покушали да будемо корективни фактор када су у питању неке одлуке ДНС-а, које су доношене на нивоу Републике, међутим заиста нисмо наилазили на разумијевање у било ком смислу. Симптоматичан је један податак - данас је сједница Главног одбора ДНС-а у Приједору, гдје Зворник има 14 чланова. Од 14 чланова Главног одбора - само су два добила позив за Главни одбор,” рекао је Милановић.

Слична је ситуација и у другим локалним заједницама широм Републике Српске. Више од 90 одсто бијељинских ДНС-оваца је стало уз Недељка Чубриловића. Фоча је још једна општина у којој ДНС, практично, више не постоји у локалној власти - сва четири одборника су изашла из странке Марка Павића.

“Од ДНС-а је остало нажалост само име. Они принципи, због којих смо ми и раније били ту, више нису присутни. То су основни разлози због којих идемо у нову причу са господином Недељком Чубриловићем,” каже Срђан Драшковић, одборник у Скупштини Општине Фоча.   “Док су важили неки демократски принципи управљања органима ДНС-а, првих 16 година, дотле је то и функционисало. Оног момента када тога више није било, дефинитивно смо се одлучили на ово. Мислим да смо исправно одлучили,” рекао је Ристо Савић, одборник у Скупштини Града Бијељине.

Предсједништво ДНС-а недавно је из чланства странке искључило Чубриловића, Стојановића, Дакића, Стевановићеву и друге функционере. Ови су одмах реаговали и основали Независни демократски клуб у парламенту Српске, те покренули иницијативу за оснивање нове политичке партије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана