Црне тачке и даље пријетња возачима

Милијана Латиновић
Црне тачке и даље пријетња возачима

Бањалука - Црне тачке Пиљагићи, Тутњевац и Љубогошта у Српској на којима је угашено десетине живота и даље су пријетња возачима, јер санација још није почела.

Да ће ове три кривине бити “исправљене” најавили су у предузећу “Путеви Републике Српске” у мају прошле године. Тада су навели да су за та три опасна мјеста урађена стручна мишљења и урбанистичко-технички услови, истакавши да је вриједност планираних радова око 1,1 милион марака без ПДВ-а.

- За опасна мјеста Пиљагићи, Тутњевац и Љубогошта у децембру 2018. године урађени су главни пројекти санације. До сада су прибављени локацијски услови, а у току је поступак добијања грађевинске дозволе - навели су за “Глас Српске” у предузећу “Путеви Републике Српске”.

Појашњавају да након добијања грађевинске дозволе слиједи поступак јавне набавке за избор извођача радова на основу пројекта у којем ће бити наведени и рокови за извођење планиране санације црних тачака.

Директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић каже за “Глас Српске” да очекује да ће ускоро бити испуњени сви услови за радове на поменуте три кривине.

- Анализа мјеста на којима је у прошлој години било највише саобраћајних несрећа са смртним исходом још није завршена, али годинама уназад најопасније дионице у Српској су на старим путевима од Клашница до Градишке и од Клашница до Прњавора - рекао је Радовић.

Додаје да охрабрује податак да је од почетка ове године у саобаћајним несрећама страдало мање људи него у јануару прошле године.

- Према прелиминарним подацима за мјесец и по ове године на путевима је погинуло осам лица, док је само у јануару 2018. године било десет погинулих у саобраћајним несрећама - истакао је Радовић.

Додаје да вјерује и да ће анализа показати да су гужве на критичним дионицама смањене од када је отворен аутопут “9. јануар” и да многи упркос плаћању путарине ипак радије иду аутопутем него преко Тутњевца.

Да црне тачке морају што прије бити саниране сагласни су и возачи.

- Путовати преко Тутњевца, посебно у зимским условима, је као да главу носиш у торби. Сва срећа да је отворен аутопут и да не морам више возити том дионицом, али генерално сматрам да отварање аутопута не смије бити разлог да санација тог и других опасних мјеста буде заборављена - рекла је Прњаворчанка Ведрана С. која сваки дан путује у Бањалуку на посао.

Пројекти

У “Путевима РС” истичу да у овој години планирају израду пројекта санације и означавања опасних мјеста на путној мрежи магистралних и регионалних путева у РС за 2017. годину. Додају да је планирано и означавање опасних мјеста на тим путевима за 2018. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана