Čović: Visoki predstavnici svojim odlukama unakazili Bosnu i Hercegovinu

N1
Čović: Visoki predstavnici svojim odlukama unakazili Bosnu i Hercegovinu

Mostar - Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) je odgovorio na pismo tri bivša visoka predstavnika koji su upozorili na negativnu ulogu Hrvatske u Bosni i Hercegovini. Čović je poručio da su visoki predstavnici “svojim odlukama unakazili Bosnu i Hercegovinu”.

Naglasio je da više od hiljadu kilometara granice između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, te Dejtonski mirovni sporazum obavezuju Hrvatsku na djelovanje u Bosni i Hercegovini.

“Dobro je da se u Sabrou Republike Hrvatske govori o tome (Deklaracija o položaju Hrvata u BiH). Ja se nadam da ćemo dobiti snažnu potporu da Bosna i Hercegovina ide euroatlantskim putem na potpunoj jednakopravnosti konstituivnih naroda Bosne i Hercegovine. Najmalobrojniji narod nosi većinu projekata očuvanja Bosne i Hercegovine i zaslužuje jednu snažnu deklaraciju u Saboru Hrvatske”.

Upitan kako komentariše pismo bivših visokih predstavnika u Bosni i Hercegovini - Karla Bilda, Pedija Ešdauna i Kristijana Švarc-Šilinga - u kojem upozoravaju na negativnu ulogu Hrvatske u Bosni i Hercegovini, odgovorio je:

“Šta kazati za bilo koga od njih pojedinačno. Mislim da svako ima pravo na svoj politički stav ili kakav god taj stav bio. Ne mora biti politički, ali je u funkciji nečega. Nisu oni jedini koji razmišljaju na taj način. Jasno je da Bosna i Hercegovina unakažena odlukama koje su donosili visoki predstavnici. Na stotine njih je nametnuto kroz ustavna rješenja unutar Bosne i Hercegovine, a nisu prošli parlamentarnu proceduru. Upravo u traženju nekog neuspjelog rješenja za Bosnu i Hercegovinu. Njihov promašaj ne trebamo slušati”.

Kako je kazao, želja je da se donese deklaracija koja će imati snagu i težinu. Očekuje da će se ta deklaracija dograditi.

Čović je ukazao i to da je razgovarao o mnogo tema sa Viktorom Orbanom, mađarskim premijerom. Objasnio je da su razgovarali u svojstvu predsjednika stranaka koje pripadaju porodici Evropskih narodnjačkih stranaka.

“Detaljno sam ga informirao o onome što čini problem Bosne i Hercegovine”, rekao je Čović i ponovio stav da se Bosna i Hercegovina ne može graditi na građanskom konceptu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana