Човић: Наставити још израженију сарадњу са СНСД-ом

Срна
Човић: Наставити још израженију сарадњу са СНСД-ом

Источно Сарајево - Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је у Источном Сарајеву да је жеља ове странке да сарадња са СНСД-ом буде настављена још израженије, јер је у посљедње двије године постојао општи застој када је ријеч о заједничким инстутуцијама БиХ, због непостојања парламентарне већине.

"Када је ријеч о реформској агенди и нашем путу ка ЕУ, постоји апсолутна сагласност да се иде ка томе да остваримо кандидатски статус што прије. Једна од кључних тема која треба да буде у тој агенди је питање Изборног закона, како никад више не бисмо дошли у ситуацију да један народ другом бира представнике у Предсједиштву БиХ, односно Дому народа, али и друга питања која треба ријешити кроз овај закон, а која већ дуго стоје", изјавио је Човић новинарима након састанка са делегацијом СНСД-а коју је предводио лидер странке Милорад Додик.


Човић је навео да су на данашњем састанку представљени резулатати који су мјесец дана послије избора јасни, те да су, када је ријеч о ХДЗ-у БиХ, изврсни, јер су јачи и израженији него у посљедњих 20 година на било којим изборима.

"Ипак, постоји мањкавост када уз све то немате хрватског члана Предсједништва БиХ, али то је реалност коју данас треба сагледати у функцији политичких односа у БиХ, потребе да се у Федерацији БиХ код бошњачког народа бирају два представника и они су на практичан начин показали како мисле то урадити. Иако ми мислимо да је апсолутно неуставно, нелегитимно и нелегално", истакао је Човић.

Он је додао да СНСД и ХДЗ БиХ, као представници и доминантни побједници унутар српског и хрватског народа на овим изборима, морају преузети на себе одговорност за проблеме које треба отколонити, а који су у посљедњих годину дана били доминантно политички.

"Желимо јачати наше односе, односно амбијент који би створио много бољу економску и социјалну слику у свим областима гдје ми можемо одлучивати како би овај застој, који смо имали посљедњих годину-двије на том плану, посебно у ФБиХ покушао се промијенити", нагласио је Човић.

Он је поновио да ће се партнерство које је грађено посљедњих 10 година са СНСД-ом наставити, додајући да би тако било и да су резултати избора били лошији.

"Са овако добрим резултатима, то је приоритет и посебна обавеза. Мислим да ћемо искористити све инструменте које имамо да ријешимо кључна питања да би у БиХ однос три конститутивна народа био на начелима Устава и у изворности Анекса четири Дејтонског споразума, како смо више пута говорили", рекао је Човић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана