Чланови ЦИК-а траже заштиту због пријетњи

nezavisne.com
Чланови ЦИК-а траже заштиту због пријетњи

Сарајево - Централна изборна комисија БиХ данас је саопштила да ће безбједносним агенцијама у БиХ упутити допис којим ће бити затражена процјена безбједности чланова ЦИК-а с обзиром на, како истичу у овој институцији, бројне пријетње које су им упућене.

Чланови Комисије су на данашњој сједници констатовали да се плаше за своју безбједност, а Ирена Хаџиабдић, члан ЦИК-а, најавила је заштиту својих права и судским путем. Она је на сједници казала да су ЦИК и његови чланови изложени непрекидним нападима с циљем рушења њиховог угледа.

"Већ мјесецима, тачније од јануара, преживљавам голготу, чак је и здравље појединих чланова моје породице нарушено. На мом Фацебоок профилу емитована је порнографија, а добила сам на стотине пријетњи", казала је Хаџиабдићева. Додала је како је одлагала тужбе јер није жељела да се сретне у суду с тим особама, али је схватила да то мора учинити ради свог интегритета, али и интегритета ЦИК-а.

ЦИК се огласио и саопштењем за јавност, у којем се истиче да одлуке доноси само и искључиво на основу чињеница и доказа, а не на основу популистичких изјава некомпетентних појединаца.

"Позивамо све актере у изборном процесу да чињенице и доказе о евентуалном кршењу закона доставе надлежним институцијама", додаје се у саопштењу и истиче да пропаганду воде поједини медији, политички субјекти и чланови академске заједнице износећи паушалне и неодговорне оцјене, које нису у складу ни са каквим стандардима и кодексима понашања.

На сједници је ЦИК прихватио и иницијативу члана Комисије Суада Арнаутовића да се ова институција јавно изјасни у вези с великим бројем оптужби на рачун њеног рада у току изборног процеса.

ЦИК је одбацио као неоснован приговор Савеза за побједу (СзП) у поступку утврђивања одговорности за кршење изборне тишине Милорада Додика, кандидата СНСД-а за члана Предсједништва БиХ из РС. СзП је доставио ЦИК-у 7. октобра приговор на кршење Изборног закона у вези са Додиковим интервјуом за "Спутњик". СНСД и Додик су у изјашњењу негирали било какву одговорност за то што је "Спутњик" разговор емитовао у вријеме изборне тишине, која, према Изборном закону БиХ, почиње 24 сата прије отварања бирачких мјеста и окончава се по њиховом затварању. ЦИК је оцијенио да политички субјект не може утицати на то када ће медији објавити неку информацију и одбио приговор СзП-а.

ЦИК је одбацио и пет захтјева за поновљено бројање на одређеном броју бирачких мјеста, истичући да су преурањени и да су их поднијели неовлаштени субјекти. Укупно је досад одбијено тридесетак захтјева за поновљено бројање.

Усвојен је и закључак о покретању поступка против 51 политичке странке у вези с њиховим финансијским пословањем.

Бранко Петрић, предсједник ЦИК БиХ, рекао је јуче да је почело бројање гласова пристиглих поштом из иностранства те додао да ће потврђени резултати избора бити презентирани 7. новембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана