Чланарина у Савјету Европе виша од 600.000 КМ, а БиХ без делегације

Срна
Чланарина у Савјету Европе виша од 600.000 КМ, а БиХ без делегације

Сарајево - Иако неће имати своју делегацију у Парламентарној скупштини Савјета Европе, Босна и Херцеговина за чланство у овој организацији платиће неколико стотина хиљада КМ.

“Чланство се мора платити. Плаћа се чланарина, а не учешће на сједницама, тако да ће БиХ као члан Савјета Европе морати да плати онај дио који јој је одређен за чланарину, без обзира на то што у 2019. години неће имати своју делегацију”, рекла је Милица Марковић, бивши члан Делегације Парламентарне скупштине БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе.

Јуче смо покушали сазнати колико ће тачно БиХ новца издвојити и платити чланство и поред тога што неће учествовати у раду Парламентарне скупштине Савјета Европе, али нисмо успјели, јер нам у Министарству спољних послова БиХ нису одговорили на постављена питања.

Према незваничним информацијама, чланство у Савјету Европе БиХ годишње кошта мало више од 640.000 КМ, али није искључено да је та цифра и већа с обзиром на то да је крајем прошле године било говора о повећању контрибуције за државе чланице, посебно након пријетњи Русије да ће напустити Савјет Европе и проблема са Турском.

Подсјећања ради, након што није на вријеме именовала делегацију у Парламентарну скупштину Савјета Европе, десет фотеља намијењених БиХ ће у току ове године бити празно. БиХ је у року од шест мјесеци, након одржаних општих избора у БиХ имала обавезу да именује нову делегацију у Парламентарну скупштину Савјета Европе, међутим то није урадила с обзиром на то да парламент БиХ, због немогућности договора и опструкција у формирању власти, није ни засједао.

“То је једна дипломатска катастрофа коју су нам, нажалост, приредили из парламента БиХ, јер сваке године се врши верификација посланика из Парламентарне скупштине БиХ у Парламентарну скупштину Савјета Европе, сваке године се обнавља састав. За мене је то један шокантан и неодговоран приступ”, рекао је Игор Црнадак, министар спољних послова БиХ, а преносе агенције. Он каже да се морао наћи минимум консензуса да се сједне и договоре те ствари како би људи били послати тамо да се не прави брука.

“Ово што нисмо урадили шаље лошу слику о укупној кредибилности БиХ и њеној способности да испуњава међународне обавезе и негативан утицај ће имати на перцепцију кључних људи у Европи који ће одлучивати о нашим корацима напријед”, рекао је Црнадак.

И поред тога што није засједао парламент БиХ, чија су оба дома требала да потврде чланове делегације БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе, било је покушаја да се та делегација састави. Борјана Кришто, предсједавајућа Представничког дома парламента БиХ, крајем јануара упутила је допис појединим странкама да предложе имена за састав делегације, међутим поједине странке су се оглушиле на тај захтјев тражећи прво да се формира Савјет министара БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана