Ћеранић: Српској се спрема 5. октобар

Срна
Ћеранић: Српској се спрема 5. октобар

Београд - Декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци Предраг Ћеранић упозорио је да се Републици Српској спрема исти сценарио као у Србији 5. октобра 2000. године, те да је идеја да се “на улицама створи 'критична маса' која би изазвала нереде, што би био повод да се у Српску упуте снаге НАТО-а које би 'смириле ситуацију', а заправо би учиниле све да се промијени власт”.

Ћеранић је навео да се за тај сценарио користи не само иста режија, већ и иста сценографија и исти финансијери.


“Основи план креатора оваквог сценарија девастирања Републике Српске је теза 'када уклоните Милорада Додика, Српска се руши као кула од карата'. Сви њихови напори иду у том смјеру, а у агенди им је и криминализација МУП Српске и елиминисање Драгана Лукача са мјеста министра унутрашњих послова, јер се показало да је МУП непробојна брана”, рекао је Ћеранић за портал “Вести”.

Он је оцијенио да је безбједносна ситуација у БиХ комплексна и веома напета, те да су, поред свих безбједносних импликација које проистичу из мигрантске кризе, на сцени и подривачке, односно превратничке дјелатности.

“Америчка 'дубока држава' и званични Лондон настоје да створе хаотично стање у БиХ, а што би погодовало страној интервенцији”, додао је Ћеранић, подсјетивши да је тих покушаја било и 2014. године када је током фебруарских протеста у Федерацији БиХ запаљено неколико зграда кантоналних влада, а у пламену је била и зграда Предсједништва БиХ и када су организатори, активисти невладиних организација на страним донацијама, покушали да немире пренесу и у Српску, конкретно у Бањалуку и Бијељину, али се све свело на мање групе које нису успјеле анимирати ширу јавност.

Он је навео да се све то понавља, а да организатори, исти као и те 2014, и даље дјелују иза сцене, али овога пута, како каже, много суптилније.

“Сада се у Републици Српској, зарад неких политичких циљева, користи једна породична трагедија, смрт 21-годишњег Давида Драгичевића. И као што је Фахрудин Радончић, те 2014. министар безбједности /у Савјету министара/, подржао демонстранте, данас то поново ради кадар СДС-а, Драган Мектић. Он отворено подржава протестна окупљања. То чине и исте амбасаде, али ипак много дискретније. И све друго је исто. Поново своје перформансе изводи невладин сектор обучен од 'отпораша' Срђе Поповића”, истакао је Ћеранић.

На питање хоће ли октобарски избори бити повод за ескалацију тензија у Српској, Ћеранић каже да су тензије створене, а када ће и да ли ће доћи до ескалације, зависи од тога “хоће ли 'отпораши' успјети да створе 'критичну масу' од најмање 10.000 људи и покрену је са бањалучког Трга Крајине”.

“Из искуства 5. октобра, догађаја у Украјини, Либији, Сирији... знамо да се тада испољи насилнички карактер 'ненасилних протеста'. Сигурно је да би полиција Српске заштитила њене институције, али би након такве интервенције услиједиле оптужбе, а ОХР би могао ситуацију окарактерисати као хаотичну и позвати НАТО да заштити Дејтонски споразум. У том контексту треба и посматрати долазак 40 британских командоса, елитне јединице намијењене за извођење специјалних, односно обавјештајних операција, који би уз НАТО снаге из сусједне Хрватске могле угрозити политички капацитет Српске”, истакао је Ћеранић.

Гворећи о томе колико је извјесно да се створи та “критична маса”, он каже да је демонстраната на окупљанима све мање зато што све више људи постаје свјесно опасности која се крије иза оркестриране кампање која се води против МУП-а Републике Српске.

“Отуда верујем да је све мање изгледа да би могло да дође до стварања 'критичне масе'. Мислим да је тога свјесна и опозиција, па је већ осмишљен алтернативни план да се и прије и послије окончања октобарских избора они негирају, а самим тим негира и очекивана побједа коалиције окупљене око странке Милорада Додика”, рекао је Ћеранић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана