Čavić: Pitanje Izvještaja o Srebrenici je u nadležnosti Vlade

Srna
Čavić: Pitanje Izvještaja o Srebrenici je u nadležnosti Vlade

Banjaluka - Predsjednik NDP-a Dragan Čavić izjavio je da je pitanje Izvještaja Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine isključivo u nadležnosti Vlade Republike Srpske, koja je formirala Komisiju i usvojila Izvještaj.

Čavić je nakon sjednice Kolegijuma Narodne skupštine, na kojoj je utvrđen datum održavanja posebne sjednice parlamenta o ovom pitanju, naglasio da je Vlada to uradila na osnovu presude Suda za ljudska prava BiH, koja je obavezala Vladu da podnese Izvještaj, a ne Narodnu skupštinu.


“Mi ne bježimo od ove teme, nemamo ništa protiv da se o tome razgovara u Narodnoj skupštini, ali tražimo da svim poslanicima budu dostavljeni materijali koji su bili u vezi sa Izvještajem Komisije i da na sjednicu budu pozvani i tadašnji akteri, a to su predsjednik i članovi Komisije i tadašnji predsjednik Vlade”, rekao je Čavić novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je nesporno da nakon 15 godina mnoge stvari koje su prihvaćene kao činjenice u Izvještaju “danas ne stoje”, ali da taj izvještaj nije bio politički hir, nego obaveza po presudi.

“To je Vlada morala da ispuni pod prijetnjom reparacije ratne štete za oštećene po apelacijama prema Sudu za ljudska prava”, istakao je Čavić.

Čavić je dodao da je o ovom pitanju trebalo da se raspravlja mnogo ranije, a ne sedamdesetak dana prije izbora.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je da je ovim pitanjem prvenstveno trebalo da se bavi Vlada Republike Srpske, koja jedina ima legitimno i diskreciono pravo da Izvještaj iz 2004. godine stavi van snage ukoliko postoje nove činjenice i da eventualno formira novu komisiju koja bi se bavila predmetnim pitanjem.

“Ako Vlada zauzme odgovarajući stav o ovom pitanju i da kvalitetno objašnjenje zašto ide u tom pravcu, nemam ništa protiv da o tome raspravlja Narodna skupština”, naveo je Govedarica.

On je dodao da, prema Ustavu Republike Srpske, Vijeće naroda ima pravo da stavi na dnevni red svaki akt koji usvoji Narodna skupština, te da će ukoliko se zauzme stav po ovom pitanju on sigurno biti predmet zaštite vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka, a možda i Kluba Hrvata i u krajnjem slučaju završiti na Ustavnom sudu Republike Srpske.

“To je vrlo diskutabilno pitanje uvažavajući određene preduse donesene na Međunarodnom sudu za ljudska prava i Sudu BiH”, istakao je Govedarica.

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske odlučio je danas da će 14. avgusta u Banjaluci biti održana posebna sjednica parlamenta Srpske na kojoj će biti razmatrana Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana