ЦИК БиХ открио могуће малверзације у гласању из иностранства путем поште

ATV
ЦИК БиХ открио могуће малверзације у гласању из иностранства путем поште

Сарајево - Грађани Босне и Херцеговине који ће гласати из иностранства путем поште, треба што прије да провјере свој статус, апелују из Централне изборне комисије, јер сумњају на фалсификовање потписа и злоупотребу личних података. Одбили су да у извод из Централног бирачког списка упишу 9.136 бирача, зато што нису испуњени законски услови.

Двије адресе са истим личним подацима, непостојање доказа о држављанству или пребивалишту најчешће су уочене неправилности.

“Јављају нам се појединачни бирачи и информишу нас да је неко мимо њихове воље, мимо њиховог знања, регистровао да гласају путем поште. Такође нам достављају општинске, односно градске изборне комисије, и одређене полицијске управе”, каже Максида Пирић, портпарол ЦИК БиХ.

Од 150 жалби надлежних органа, највише стиже из Велике Кладуше, Модриче и Орашја. Осим што су о томе обавијестили јавност, ЦИК ће информацију прослиједити тужилаштву. Жалбе добија и коалиција “Под лупом”. У Босни и Херцеговини регистровано је 77 хиљада бирача који ће гласати из иностранства што је, кажу, знатно више у односу на раније године. 

Малверзације се, поручују, лако могу предуприједити.

“Број један јесте да провјере на званичној страници избори.ба, укуцавањем својих личних података, јер се дешава, имамо јако пуно пријава, да су они бирачи, који су регистровани да гласају из иностранства, иако они гласају, пријављени су у локалним заједницама у Босни и Херцеговини”, каже Илија Трнинић, коалиција “Под лупом”.

Организације које се баве праћењем избора, предлажу ЦИК-у да спискови бирача у којима су уочене неправилности буду јавни. Откако је избора у БиХ, постоје проблеми и малверзације са гласањем у одсуству, поручује предсједник Републике Српске. Зато, каже Милорад Додик, резултати касне и до мјесец дана.

“Након толико времена треба одустати од те врсте гласања, и треба то урадити као у свим другим земљама. Омогућити само они који су тога дана ту, желе да гласају у земљи, могу да гласају. А ове малверзације са одсуством апсолутно су непотребне”, рекао је Милорад Додик, предсједник РС. 

Из Централне изборне комисије поручују да постоји неколико опција и да ће свако моћи да искористи своје бирачко право. Моћи ће се гласати у општини пребивалишта на непотврђеним гласачким листићима. Гласачки материјал отпремљен је препоручено, тако да ће грађани ван БиХ моћи само лично да га преузму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана