Bugojanka najmlađi član Vlade Norveške

Glas Srpske
Bugojanka najmlađi član Vlade Norveške

Oslo - Hannah Sumeja Atić rodom iz Bugojna imenovana je ovih dana na mjesto zamjenika ministra industrije i privrede u Vladi Norveške što je, kaže, za nju veliki uspjeh.

''Imam 28 godina i najmlađi sam član norveške vlade. Ovo je svojevrsno priznanje mog napornog rada u proteklom periodu, i potvrda da se snovi mogu ostvariti ako imate jasan cilj i jaku želju za to'', ističe ona.

Podsjeća da je u avgustu 2016. imenovana za savjetnika ministra obrazovanja, i da je od januara 2018. na istoj dužnosti bila u ministarstvu industrije i privrede, gdje će u budućnosti obavljati veoma odgovoran posao.

''Odgovornost je, sigurno, velika. Ali, istovremeno je to i izazov za mene, kao mlade osobe koja ima puno ideja. Veoma sam sretna zbog pružene prilike i podrške premijerke Erne Solberg'', naglasila je.

Takođe, norveški ministar industrije i privrede Torbjorn Roe Isaksen oglasio se povodom njenog imenovanja na novu poziciju, istakavši kako se radi o osobi “punoj znanja s impresivnim pregledom o svim pitanjima, kojima se bavi ministarstvo industrije i privrede”.

''Kazao je i to da se raduje nastavku naše dosadašnje, dobre saradnje. Nastojat ću, naravno, opravdati povjerenje, koje mi je ukazano'', rekla je Atićeva.

Dodaje da se zbog novog posla vratila u Oslo u čijoj blizini živi njena porodica, te da je uspješno privela kraju studije prava na Univerzitetu u Bremenu.

''Ne bojim se novih poslovnih zadataka i vjerujem da ćemo ispuniti obećanja koja smo, kao stranka Houre (Desna), čiji sam član postala s petnaest godina, dali građanima'', kazala je ova mlada pravnica i političarka.

Kaže da je ponosna na sebe, ali i sve mlade ljude iz Bosne i Hercegovine, koji postižu zavidne rezultate u državama u kojima se trenutno nalaze.

''Bosanci i Hercegovci koji žive i rade u Norveškoj poznati su po uspjehu koji postižu u raznim oblastima'', zaključila je.

Atićeva je u Norvešku došla 1993. godine, samo godinu dana nakon što je, kao desetomjesečna beba, s majkom iz Bugojna izbjegla na Brač.

''Kada je rat završio i otac nam se pridružio, tako da smo sada svi tu, u državi koja mojim roditeljima, bratu, sestri i meni pruža sve što trebamo. Naravno, ostaje žal za domovinom, u koju se uvijek rado vraćamo'', kazala je Hannah Sumeja Atić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana