Број становника не може бити мјерило за запошљавање

Дарко Момић
Број становника не може бити мјерило за запошљавање

Бањалука - Синдикат управе Републике Српске подржава измјене Закона о локалној самоуправи РС које су јуче усвојене у Народној скупштини РС, а којима је рок за усклађивање максималног броја запослених у општинским и градским управама продужен до 30. јуна 2021. године, али сматра да Влада РС треба да изда мораторијум на пријем радника у јединице локалне самоуправе.

Ово за “Глас Српске” каже предсједник овог, иначе репрезентативног, синдиката у области јавне управе у РС Божо Марић, који додаје да ће усвојене измјене онемогућити масовно отпуштање запослених. Он ипак истиче да закон захтијева много темељније измјене, јер број становника неке локалне заједнице не може да буде једино и основно мјерило за одређивање максималног броја запослених.

- Ове измјене практично представљају само пролонгирање примјене закона којим је одређено да број запослених у некој јединици локалне самоуправе може да буде максимално три запослена на хиљаду становника у тој локалној заједници - каже Марић.

Он додаје да су синдикалци још током 2016. године приликом разматрања и усвајања постојећег закона упозоравали да број становника не може бити једини критеријум за одређивање броја запослених, јер такав примјер није примјењив ни у једној земљи у окружењу, а није забиљежен ни у једној земљи Европске уније.

- Неопходно је утврдити и друге критеријуме о потребном броју запослених, а први је да буду раздвојени градови и општине. Нелогично је да буду у истом “кошу”, између осталог и зато што су у градовима стациониране све републичке институције, што аутоматски изискује већи обим послова за одређене градске службе. Примјера ради, више посла има Одсјек за саобраћај града Бањалука, него скоро сви запослени у некој локалној заједници - каже Марић.

Он истиче да се законом треба објединити и пријем запослених у локалним самоуправама путем Агенције за државну управу, увести у Регистар запослених и ставити их у исти положај као државне службенике, јер не види разлог да се другачије третира пријем у радни однос у некој општини у односу на неко министарство.

- Ми сматрамо да је потребно усвојити нови закон о инспекцијским пословима и објединити инспекцијске службе, тако што би сви локални инспектори постали запослени Инспектората РС, чиме би аутоматски био смањен број запослених у јединицама локалне самоуправе у којима ради око 300 разних инспектора - каже Марић.

Помоћник министра управе и локалне самоуправе Републике Српске Славица Лукић рекла је да је Савез општина и градова РС предложио да буде продужен рок за примјену критеријума за утврђивање максималног броја запослених.

- Савез је као разлог за продужење рока навео да јединице локалне самоуправе нису у могућности ову обавезу да изврше у законом прописаном року, те да би им за извршење обавезе оптималан рок био двије године - поручила је Лукићева.

Ћосић: Потребан бољи закон

 

Начелник Источног Новог Сарајева и предсједник Савеза општина и градова РС Љубиша Ћосић каже да Закон о локалној самоуправи треба много озбиљније измјене.

- Било је неопходно пролонгирати рок за усклађивање броја запослених, али у наредном периоду се мора приступити прављењу што квалитетнијег закона. Савез општина и градова РС је затражио од свих јединица локалне самоуправе да доставе своје приједлоге да би дошли до што бољег и свеобухватнијег закона - каже Ћосић.

Када је ријеч о приједлогу да буде уведен мораторијум на запошљавање, Ћосић каже да су све општине и градови скоро у потпуности зауставили пријем нових радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана