Број радно способних становника у БиХ у паду

klix.ba
Број радно способних становника у БиХ у паду

У Босни и Херцеговини је према потпуним подацима Анкете о радној снази, коју је радила Агенција за статистику БиХ, 2,3 милиона радно способних становника, од чега је 822.000 запослено. Занимљиво је да се број радно способних смањује из године у годину, а да се број запослених повећава.

Највише запослених особа је у доби од 25 до 49 година, док их је најмање у доби од 65 и више година. Већина запослених има завршену средњу стручну спрему, а забиљежен је и благи пораст оних који имају високу школску спрему.


Према подацима из Анкете, највише запослених је у услужним дјелатностима. Број радних сати у седмици се повећао у односу на прошлу годину па је просјек 42,3 сати седмично. Ово говори како се у БиХ ради прековремено. Поређења ради, у 2017. години у пољопривредним дјелатностима просјек радних сати у седмици био је 40,5, у овој години је 41,7, у непољопривредним дјелатностима је био 42,6, а сада је 43,8, док је у услужним дјелатностима био 41,4, а сада је 41,5.

Такође, забиљежен је пад броја особа које су саме себи послодавац, а према резултатима анкете више самозапослених је у РС него у ФБиХ.

Незапослено је највише оних са средњом стручном спремом, а најдужи просјечни остварени стаж на бироу је у између 24 и 59 мјесеци. Међу неактивним особама, односно становницима који не траже посао, највише је оних који имају завршену основну школу.

У категоријама постоје и тзв. обесхрабрени, односно особе које не траже посао јер су увјерене да га не могу наћи, али би биле спремне почети радити у року од двије седмице и њих је 48.000.

И даље је много већи процент запослених мушкараца него жена.

Подаци из Анкете нису баш у складу с подацима који се прикупљају путем завода за запошљавање, што показује да има и оних који раде непријављени.

Анкетом је обухваћено 10.647 домаћинстава у БиХ и то 5.969 у Федерацији БиХ, 3.613 у Републици Српској и 1.065 у Брчко дистрикту БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана