Бранко Петрић, предсједник Централне изборне комисије БиХ: Највећи успјех избора је што су уопште одржани

Жељка Домазет
Бранко Петрић, предсједник Централне изборне комисије БиХ: Највећи успјех избора је што су уопште одржани

У протеклом периоду на рачун Централне изборне комисије изношене су најпрљавије сплетке и лажи о неким милионима килограма гласачког материјала, папира који је наводно нестао, о руским хакерима или инжењерима који ће изборе окренути на овакав или онакав начин те велики сплет бесмислица и све је било синхронизовано, тврди предсједник ЦИК-а Бранко Петрић.

- Ове изборе је било веома тешко спровести и највећи успјех ових избора је то што су они завршени, резултати објављени и сада иде рутинска имплементација и формирање органа на основу резултата - рекао је Петрић у интервјуу за “Глас Српске”.

ГЛАС: Како оцјењујете атмосферу у којој су спроведени протекли избори?

ПЕТРИЋ: Било је покушаја потпуне девастације закона, покушаја усвајања закона који је апсолутно неспроводив и једноставно не би могао бити спроведен. Дан-два пред изборе покушана је саботажа избора повлачењем огромног броја чланова бирачких одбора и замјеника да би избори били одгођени. Прије тога су покушали да смијене чланове ЦИК-а, што је потпуно бесмислена намјера, јер није јасно шта би се тиме добило.

ГЛАС: Дугогодишњи сте члан ЦИК-а а сада сте на челу те институције. Који су разлози таквог напада на ЦИК, његове чланове и сам Изборни закон?

ПЕТРИЋ: Напади се настављају и сада. Изложени смо константним пријетњама. Ти напади су прешли у отворене пријетње, позив на линч, ангажују се самоуки експерти, самозвани познаваоци прилика који дају најбесмисленије оцјене. Имамо састанке политичких лидера који позивају на линч, хаос и безакоње, тако да тај притисак на ЦИК и даље траје.

ГЛАС: На кога мислите када тврдите да позива на линч и стварање хаоса?

ПЕТРИЋ: Довољно је послушати прес-конференције одређених политичких челника. ЦИК и његови истакнути чланови се таргетирају. Оптужују нас да рушимо уставни поредак, да правимо државни удар, да нас треба хапсити, затварати.

ГЛАС: Које су пријетње упућиване члановима ЦИК-а?

ПЕТРИЋ: Путем друштвених мрежа изношене су најгнусније пријетње и увреде инспирисане од одређених јавних политичких личности у овој земљи. Наше колеге већ имају великих проблема јер се сусрећу и на улици и свуда са отвореним пријетњама и не осјећају се безбједно.

ГЛАС: Да ли ће ови изборни резултати који су већ потврђени бити имплементирани у законском року?

ПЕТРИЋ: Припремили смо сва увјерења и биће потписана и дистрибуисана у наредних неколико дана надлежним институцијама. Ми смо свој посао урадили.

ГЛАС: Доста галаме је било и у вези са бирачким списком. Тврдило се да је на њему доста мртвих и да има доста неправилности. Како то коментаришете?

ПЕТРИЋ: Ту је било пуно лажних и неаргументованих тврдњи. Наш бирачки списак је добар и бољи је много него у земљама у окружењу. Наш бирачки списак служи као модел многим земљама које покушавају да ријеше ово питање. И он је нападнут потпуно бесмисленим тврдњама и измишљотинама које се преносе и у које је укључен чак и директор једне државне институције, који је потпуно некомпетентно и неовлашћено давао најфантастичније изјаве о неких 250.000 мртвих или лажних личних карата, што су тешке бесмислице. Из тога је произашао и захтјев да избори буду одгођени и да бирачки списак буде преуређен. Од свих посматрача на изборима нико није ставио ниједну примједбу или приговор да је неко гласао за неку мртву особу. То је напросто дио система изношења измишљотина, неутемељених тврдњи и ми то демантујемо, али изгледа то никога не занима.

ГЛАС: Када ће бити формиран федерални Дом народа?

ПЕТРИЋ: Биће када буду стечени услови за то. Теку и наши унутрашњи разговори који су битни за ову одлуку.

ГЛАС: Чини се да је и ЦИК у томе подијељен.

ПЕТРИЋ: То ћемо видјети на крају, али и ако јесте, није ништа необично. Ако је познато да је одлука о конститутивности народа донесена прегласавањем пет напрема четири у Уставном суду, па је нико не оспорава, зашто би било необично у ЦИК-у.

Утицај, а не притисак

ГЛАС: Како коментаришете наводе да ЦИК-ом управља ХДЗ БиХ?

ПЕТРИЋ: Врло интересантна тврдња. Па зар је могуће са управља са свих нас седам. Ми смо чак 98 одсто одлука донијели једногласно. Врло интересантна је тврдња да једна политичка странка, било која, управља ЦИК-ом. Ми нисмо под политичким утицајем, али јесмо под притиском.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана